VUČIĆ JE NERVOZAN I NIJE MU DRAGO: ‘Ostanimo mirni i ne dajmo im povod da pucaju u masu!‘

Foto: Printscreen RTS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovsklih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.



Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu “vrlo komplicirana” i da Srbija nikad nije bila “u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas”.

“Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu”, izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo “lažnom državom”, a kosovskog premijera Albina Kurtija “miljenikom Kvinte”, Vučić je ocijenio kako se čini da “netko namjerno želi isprovocirati dodatne dodatne napetosti i probleme”.

“Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozbole da njihovi štićenici izazovu sukob”, rekao je Vučić.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kurti je u nedjelju rekao da je riječ o recipročnim mjerama i obećao da će Priština učiniti sve da primjena spornih mjera ne izazove probleme.

“Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Radi se nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama”, rekao je Kurti, prema izvješćima prištinskih medija na albanskom.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak tisuća automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih.

Napetosti su počele u rujnu 2021. kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtjevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo uspoređuje s Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI