VUČIĆ I PUPOVAC NA NOGE DIGLI SVE ČLANOVE VLADE: Intervenirao je i sam premijer Plenković

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sve Srbe u svijetu pozvao da povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave izvjese srpske zastave, burno je reagirao predsjednik Zoran Milanović tvrdeći da besposlen pop i jariće krsti.

Jednakim intenzitetom reagirao je i Mostov Nikola Grmoja.

“Ništa nemamo protiv srpskih zastava. Ali kada su one dio jedne državne politike koja još uvijek nije odustala od svojih velikosrpskih planova protiv toga imamo itekako. Možda bi bilo dobro da zastupnicima, a ima ih u Saboru koji su bili dio Porfirijevog kružoka, postavite to pitanje”, poručio je Grmoja.


Na Vučićev poziv burno su reagirali i u HDZ-u. Upućeni tvrde da je dio saborskih zastupnika vladajuće stranke od premijera Andreja Plenkovića zahtijevao da se oglasi po hitnom postupku. Kako bi ih umirio intervenirao je predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenivši Vučićev poziv neprimjerenim, neprihvatljivim i provokacijom.

“‘Mi u HDZ-u definitivno vjerujemo da je hrvatska vlast na njegov poziv trebala oštrije, i konkretnije reagirati, međutim Plenković je uvijek po tom pitanju suzdržan jer mu veliku kočnicu predstavlja odnos sa SDSS-om”, otkriva jedan sugovornik iz HDZ-a.Te teze demantira i sam Bačić koji navodi kako su Vlada i Hrvatska primjereno reagirali. Upućeni svjedoče kako su u Vladi iza zatvorenih vrata reakcije bile nešto manje primjerene.

Među dijelom ministara ta se poruka počela propitkivati baš kao što se od samog Plenkovića tražilo da poduzme nešto po tom pitanju, a u Vladi se vjeruje da je do toga i došlo te da je radi toga Milorad Pupovac doživio naglu transformaciju. Naime, nakon što su novinari prvotno upitali Pupovca za reakciju na Vučićev poziv on je tvrdio kako ga je shvatio kao ohrabrenje, a ne nametanje.

”U skladu sa zakonima u Republici Hrvatskoj, svaka institucija srpske zajednice, od Srpske pravoslavne crkve do manjinskih srpskih institucija kao što su Srpsko narodno vijeće, Zajedničko vijeće općina, Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’, moglo bi i trebalo imati osjećaj slobode. Ne samo prava, nego osjećaj slobode da, pored svoje državne zastave, zastave Republike Hrvatske, pored EU zastave kojoj pripada RH, može javno istaći, ne samo u svojim prostorijama, i svoju narodnu zastavu, svoju nacionalnu srpsku trobojku.

Mi to razumijemo kao ohrabrenje da to ljudi učine, ne kao nametanje nečega što bi trebalo činiti zato da se nekome gura prst u oko. I to ohrabrenje treba tako prihvatiti i očekujemo da će vlast u Hrvatskoj ohrabriti sve ljude da i na zgradi u kojoj je sjedište SNV-a, i na zgradi u kojoj je središte SKD ‘Prosvjeta’ ili Zajedničkog vijeća općina, može nesmetano, 24 sata, biti zastava koja simbolizira prisustvo pripadnika srpskog naroda i njegovih institucija u Republici Hrvatskoj”, rekao je tada Pupovac te na noge digao sve članove Vlade.

Nedugo nakon toga Pupovac je održao hitnu konferenciju za novinare na kojoj je ponovno iznio svoje viđenje ove situacije.

”Zastava je nešto što pripada i Srbima u Republici Hrvatskoj, kao što pripada i Hrvatima u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih država. Svako manifestiranje, bilo povezano s matičnom zemljom ili datumima u toj zemlji, treba se odvijati u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi”, rekao je Pupovac na konferenciji za medije osvrćući se na konkretno pitanje.

“Republika Hrvatska ima pravila korištenja zastava drugih zemalja Zakonom koji je strogo ograničen na službene posjete i prostore, a to vrijedi i za Srbiju”, poručio je i dodao da ”Srbi u Hrvatskoj moraju poštovati hrvatske zakone, kao i Hrvati srpske”.

”To treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate”, kazao je Pupovac. Rekao je da će 15. rujna u Hrvatskoj biti istaknute zastave nacionalnih manjina.

”U općinama u kojima se nalaze zastave na institucijama i službenim prostorima. To ne treba nikome smetati ili nekoga plašiti. Tamo gdje toga još nema, gdje nisu stečene pretpostavke za to, u skladu sa zakonom i Ustavom, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi”, kazao je Pupovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI