VUČIĆ BI SE MOGAO NALJUTITI NA OVO: ‘Hrvatska nije zabranila Vučiću da posjeti Jasenovac’

Foto:Željko Hajdinjak/Cropix

Hrvatski  veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je da oko nedavno planiranog privatnog posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu “nije poštivana diplomatska procedura” te da taj posjet nije bio zabranjen, kako se to u Srbiji većinom tumači.

“Što se tiče navodno planiranog privatnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, ključno je prihvatiti da ni u jednom trenutku nisu poštivane i provedene standardne diplomatske procedure tako da nije riječ o zabrani, kako se to u Srbiji uglavnom interpretira”, rekao je Biščević za novi broj tjednika NIN.

“Nema Hrvatska ništa protiv posjeta Jasenovcu – jer je Hrvatska svoj odnos spram Jasenovca davno i višekratno definirala – iskazujući pijetet prema žrtvama i osuđujući počinjene zločine – ali kad za to bude trenutak i kad se steknu uvjeti, i na način koji neće izazvati nove polarizacije, na način koji će jačati razumijevanje i koji će voditi računa i o uzajamnosti”, rekao je Biščević.

“Pokušavam biti objektivan”

Biščević je ukazao na to kako se godinama onemogućava posjet bivših hrvatskih zatočenika logorima u Vojvodini te da se stalno podsjeća na pitanje nestalih osoba.

“Pokušavam biti objektivan, pokušavam prepoznati da je pritom Hrvatska, i u ovom konkretnom slučaju, manje-više instrument, poligon za odmjeravanje snaga političkih struja u samoj Srbiji, jednako kao što je to slučaj i s odnosom Srbije spram nekoliko drugih pitanja u regiji”, rekao je Biščević.On je naveo da Hrvatska i Srbija žive i vjerojatno će još dugo živjeti u paralelnim povijestima.
Biščević je istodobno istaknuo da se politiziranjem žrtava obnavlja začarani krug odnosa i da obje zemlje trebaju nastojati iz njega izići, podsjetivši kako su to svojedobno učinile Francuska i Njemačka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI