VUČEMILOVIĆ O IZMJENANA ZAKONA O RADU ‘Zakon se mora osuvremeniti, a poslodavci moraju znati što im je činiti’

Saborska zastupnica stranke Domovinski pokret Vesna Vučemilović i sestra Miroslava Škore komentirala je izmjene Zakona o radu na svojoj Facebook stranici te napisala kako se zakon mora osuvremeniti, a poslodavci moraju znati što im je činiti ukoliko opet po nalogu stožerokracije moraju organizirati rad od kuće.

“Kako je stožer najavio donošenje mjera od danas do sutra ostaje vidjeti što nosi jesen i najavljeni drugi val epidemije mada i prvi još uvijek traje i kraj mu se ne vidi. Parola je snađi se druže jer neki još uvijek ne razmišljaju unaprijed i ne shvaćaju koliko njihove odluke utječu na sve ostale. Dok nas pozivaju da mislimo na druge bilo bi dobro da se i sami počnu tako ponašati”, poručuje.

Dodaje kako smo proljetos zbog korone svjedočili brzinskoj “dešalterizaciji” i digitalizaciji, a sada stiže blagodat izmjene Zakona o radu. Epidemija koronavirusa je aktualizirala rad od kuće kao jedno od epidemiološki prihvatljivih rješenja.

Objašnjava kako postojeći Zakon o radu takav oblik rada regulira posebnom vrstom ugovora o radu gdje se, primjerice, definiraju radno vrijeme, oprema za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati, dok bi za uporabu vlastite opreme radnika trebao platiti troškove u vezi s time. Tehnologija već dugo vremena omogućava radnicima rad od kuće u brojnim djelatnostima te je posve nejasno zašto zakonodavac još uvijek kaska za vremenom.

“Zar nam je trebala epidemija da bi spoznali kako dizajner, informatičar, knjigovođa i još brojni jednako efikasno mogu obavljati posao od kuće kao i u uredu. Za to bi nužno bilo fokusirati se na učinak, a ne formalnu prisutnost na radnom mjestu. Razvijene države tu praksu imaju već godinama. Švedska, Norveška i brojne druge i na desetke godina rad od kuće imaju kao uvriježenu praksu”, ističe.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI