VRKLJAN TEŠKO OPTUŽIO PLENKOVIĆA I VLADAJUĆE: Šokirala ga je jedna njegova izjava nakon aktualca u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnik Milan Vrkljan noćas se na svom Facebooku osvrnuo na izjavu za medije koju je premijer Andrej Plenković dao nakon jučerašnjeg aktualca u Saboru.

Kaže kako je Plenković nenadano u Saboru priznao da su on i Vlada odgovorni za ne funkcioniranje pravosuđa.

Prenosimo njegovu objavu.

“Danas na konferenciji za tisak, nakon aktualnog sata, premijer Plenković šokirao je hrvatsku javnost svojom izjavom i komentarom izbora predsjednika Vrhovnog suda.
Ničim izazvan, možda i nesvjestan što govori potvrdio je da izbor predsjednika Vrhovnog suda nema nikakvog utjecaja na funkcioniranje pravosuđa niti ga budući predsjednik sa te pozicije može reformirati. Dodatno je naglasio da “jedino vlada na čelu sa njim” može provoditi reformu pravosuđa.

Napokon su se na istoj strani našli Vlada na čelu sa Plenkovićem i saborska oporba. Plenković je priznao da problem korupcije, nepotizma i kriminala u Hrvatskoj, nefunkcioniranje pravosuđa i opstrukcija izbora predsjednika Vrhovnog suda isključivo je posljedica ne/funkcioniranja Vlade.



Posve je jasno, nema nikakve dvojbe, zašto afera Spice u kojoj je dokazano da je Podravka oštećena za preko 300 milijuna kuna još nije dobila svoj pravosudni pravolijek. Sucu Vrhovnog suda danas su trebali raspravljati o žalbama osumnjičenih. Razlog današnje rasprave je šokantan i neprihvatljiv za državu koja je članica EU. Naime, danas je zadnji dan prije nego ovaj slučaj ode u zastaru!!!

Optužnica je podignuta davne 2010. godine. Skandalozno samo po sebi. Upravo to je danas rekao Plenković, “mi, politika, je ta koja kontrolira pravosuđe i mogući izbor predsjednika Vrhovnog suda nema nikakvog utjecaja na funkcioniranje ili moguću reformu pravosuđa. To društvo ne prihvaća nikoga izvan svoga koruptivnog kruga!!

U mandatu Plenkovićeve vlade skandali sa korupcijom, nepotizmom i kriminalom prolaze pred očima hrvatske javnosti kao na traci. Jedna afera još se nije ni stišala a već slijedi nova još gora i bešćutnija. Sjetimo se samo afere krš Pađene, pretvorbe i pljačke Croatia osiguranja, nakon toga pljačka HZZO-a od istih osiguravajućih kuća, afera Uljanik, afera JANAF i Slovenska, bankrot zdravstvenog sustava u kome ministar Beroš dozvoli da vlasnici privatnih bolnica i poliklinika u isto vrijeme budu voditelji klinika u državnim bolnicama.
Ovakva praksa vladanja u RH moguća je jer je vlast nezajažljivu, pohlepna i korumpirana.

Istovremeno, danas je Plenković na konferenciji za tisak ugodno čavrljati sa novinarima kao da su na pikniku. U više navrata smijali su se, samo njima smiješnim, premijerovim doskočicama. Veselo su se novinari smijali kao mala djeca ali zato niti jedno pitanje koje ima važnost za građane RH. Obrazac korupcije medijskih bosova, kakav je poznat samo u latinoameričkim državama, ide preko dovođenja medija na rub financijskog kraha a nakon toga pružanje ruke spasa od iste te vlasti. Ta ruka uvijek ima svoju cijenu, poslušnost i skrivanje nepotizma, korupcije i kriminala.

U slučaju pravosuđa služenje političkim moćnicima ali i sami sebi doseglo je neizdrživi razinu. Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u EU. Zemlje sa visokom korupcijom imaju neizdrživo visoke poreze za poduzetnike a njihovi građani imaju loš standard. Što je Plenković danas poručio?

Premijer nam je poručio da se problem hrvatskog pravosuđa ne riješava u struci nego u politici. Potvrdio je da pravosuđe nema nikakvog utjecaja na rad sudaca. Premijer je Hrvatskoj javnosti potvrdio, nedvojbeno, iz Sabora, da hrvatsko pravosuđe funkcionira kao sustav koji je duboko i teško podređen politici. Potvrdio je da hrvatsko pravosuđe kontrolira isključivo politika, odnosno osobno on.

Prije par mjeseci ministar Ćorić nedvojbeno je kršio zakon kod izbora članova nadzornog odbora HERE. Skandalozno je da hrvatski Sabor, na inzistiranje Vijeća Europe, donosi zakon kojim se izbor članova nadzornog odbora HERE mora provesti u hrvatskom Saboru. Međutim, ministar Ćorić je doslovno Saboru nametnuo svoje kadrovsko rješenje.

Predsjednik Sabora Jandroković neposredno prije glasovanja napustio je mjesto predsjedajućeg što može značiti samo dvije stvari. Prvo ili je Jandroković toliko naivan da misli da ga njegovo napuštanje sabornice abolira od odgovornosti ili je ministar Ćorić moćniji i od predsjednika Sabora Jandrokovića. U oba slučaja Jandroković je teško omalovažio zastupnike, podredio Sabor izvršnoj vlasti i teško srušio dignitet Sabora na čelu koga je upravo on.

Nakon nedavnog otkrića da je tajnik Sabora nastavio raditi svoj posao godinu dana nakon isteka mandate, bez legitimiteta pogled na doseg vođenja Sabora od strane Jandrokovića dobiva sasvim novu dimenziju.

Hrvatsko društvo je teški bolesnik, ovisno o volji političkih moćnika u kome nema mjesta za sustav vrijednosti koji vrijedi u uređenim zemljama EU.

Unatoč tome vjerujem u hrvatski narod, vjerujem u europsku Hrvatsku sa vladavinom prava i bez nepotizma, korupcije i političkog kriminala. Vjerujem u konačni uspjeh, nas je više!!!”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI