VRIJEME MU ISTJEČE, BIDEN JE POD SVE VEĆIM PRITISKOM: Bliži se rok za evakuaciju, saveznici na mukama, talibani upozorili na posljedice

Saveznici pritišću SAD na odgodu povlačenja iz Afganistana kako bi se ostavilo više vremena za evakuaciju onih koji žele pobjeći iz zemlje koja je sada pod upravom talibanskih militanata.

Planirano je da američki vojnici koji kontroliraju zračnu luku Kabul – jedinu u zemlji koja funkcionira – napuste do 31. kolovoza.

O tom će se pitanju raspravljati u utorak na summitu skupine G-7 čiji je domaćin Velika Britanija, piše BBC.

Talibani su upozorili na posljedice ako strane snage ostanu nakon roka dogovorenog s Sjedinjenim Američkim Državama.

Trenutno je na terenu 5800 američkih vojnika. Predsjednik Joe Biden odlučit će u sljedeća 24 sata hoće li produžiti njihov boravak, rekao je jedan dužnosnik novinskoj agenciji Reuters. SAD su evakuirale i omogućile evakuaciju otprilike 48.000 ljudi od početka intenzivnog zračnog prijevoza 14. kolovoza, priopćila je Bijela kuća.



Drugi koji pokušavaju pobjeći čekaju u blizini međunarodne zračne luke u glavnom gradu Kabulu. Mnogi koji bježe, osobito oni koji su radili sa stranim snagama, žive u strahu od odmazde skupine koja je nametnula oštru verziju islamskog zakona dok je bila na vlasti od 1996. do 2001. godine.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI