VRIJEME ĆE OPET BITI OPASNO! Čuvajte se jakog vjetra, izdana su žuta i narančasta upozorenja a posebno bi neugodno moglo biti na Jadranu

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod prognozira da će u unutrašnjosti danas biti  umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, a poslijepodne sa zapada postupno smanjenje naoblake i dulja sunčana razdoblja.

Ujutro je ponegdje moguća magla.

Na Jadranu u prvom dijelu dana promjenljivo uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, uglavnom u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti, a potom pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, na istoku ponegdje umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, podno Velebita i olujnim, a u Dalmaciji i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 16 do 21, na Jadranu između 22 i 27 °C.


Žuta i narančasta upozorenja

DHMZ također javlja da su za priobalje izdana žuta, a ponegdje i narančasta upozorenja, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

 Upozorenja se odnose na moguće olujne udare bure u riječkoj regiji, zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću te sjevernoj i srednjoj Dalmaciji.

Iako su uobičajene i česte u ovim regijama, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Velebitskog kanala zbog mjestimice jake i vrlo jake bure izdano je narančasto upozorenje.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI