VRHOVNI SUD ‘OPALIO ŠAMAR’ GLAVNOJ DRŽAVNOJ ODVJETNICI: Zamjenika Dražena Jelenića vraćaju joj na posao

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zamjenik glavne državne odvjetnice Dražen Jelenić uputio je žalbu Vrhovnom sudu koji je tu žalbu usvojio i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća.

Naime, u prvostupanjskim mu je rješenju produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Vrhovni sud smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice.

Stegovni postupak nije po automatizmu osnovni razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja.

Prema Zakonu koji regulira takve situacije propisuje se da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći. Po ocjeni Vrhovnoga suda odluka Državnoodvjetničkog vijeća ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti.



U ponovljenom će postupku Državnoodvjetničko vijeće donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otkloniti uočene nedostatke, objavio je Vrhovni su u svojem priopćenju.

Podsjetimo, Državnoodvjetničko vijeće, postupajući u povodu zahtjeva glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, odlučilo je 13. travnja 2021. godine privremeno udaljiti od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice na rok od tri mjeseca. Vijeće je 28. travnja 2021. godine donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv zamjenika glavne državne odvjetnice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI