VRHOVNI SUD ODLUČIO: Franjo Lucić zbog pokušaja podmićivanja novinara ide u zatvor

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Vrhovni sud RH po žalbi Državnog odvjetništva donio je presudu Franji Luciću te mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora od godinu dana.

Podsjetimo, radi se o bivšem saborskom zastupniku iz redova HDZ-a koji je 2017. godine obećao novinaru Dragi Hedlu pozamašnu svotu novaca kako informacije o Luciću ne bi izašle u javnost.

“Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sjednici održanoj 7. lipnja 2022. prihvatilo je žalbu državnog odvjetnika, te je preinačena presuda prvostupanjskog suda u odluci o kazni na način da se optuženi F.L. osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za davanje mita umjesto, rada za opće dobro. Tom odlukom ujedno je i odbijena kao neosnovana žalba optuženika”, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Priopćenju Vrhovni sud nastavlja kako “prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti na strani optuženika (neosuđivanost, roditeljstvo i životnu dob) te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom RH.”

Facebook Comments



Loading...
DIJELI