‘VREBA’ LI HDZ NA DOMOVINSKI POKRET? ZDS JOŠ NA ČEKANJU? Butković na Golom otoku objasnio zašto Vlada danas nije bila u Jasenovcu

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Butković je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske i zatočenika logora na otoku Sveti Grgur te kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske na Golom otoku.

“Na mjestima gdje su bili zloglasni zatvori odajemo počast svim žrtvama komunističkih režima koji je obilježio 20. stoljeće. Kultura sjećanja je bitna, kao i suočavanje s istinom, jer nema pomirba i suživota ako se ne suočimo s nekim stvarima. Ovaj zatvor je bio za političke zatvorenike, s radom završio 1988. godine”, rekao je Butković prilikom polaganja vijenaca.

Nije mogao izbjeći pitanje kako to da nitko iz Vlade nije išao u Jasenovac koje su postavili i njegovom kolegi Medvedu, a obilježava se dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

“Izaslanstva Vlade bila su u Jasenovcu prije nekoliko mjeseci. Nema tu protežiranja i pristranosti Vlade. Sve što je dio hrvatske povijesti, s time se treba suočiti i osuditi. Ustaški režim je bio nešto najgore što se moglo dogoditi. Bit će prilike za otići u Jasenovac”, rekao je ministar.



Odgovorio je na pitanje što će biti s ustaškim pozdravom Za dom spremni, odnosno kreće li se u njegovu potpunu zabranu o čemu se rasprava vodi već dugo.

“Postoje preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću, taj pozdrav je dozvoljen u iznimnim situacijama, jer su postojale određene udruge koje su Hrvatsku branile s tim pozdravom. No, pozdrav koji ima konotaciju ustaškog režima ne smije biti dozvoljen”, rekao je i dodao da će se o eventualnoj zabrani tog pozdrava još razgovarati.

Odbacio je mogućnost da Vlada polako mijenja svoje stajalište o zakonskoj zabrani spornog pozdrava jer je Domovinski pokret u rasulu pa HDZ očekuje neke ‘transfere’ kako bi podebljao većinu.

“Imamo 77 stabilnih zastupnika, ne trebaju nam ‘žetončići’, kratko je rekao Butković o saborskim kombinacijama.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI