Vrdoljak: ‘Petrokemija i Uljanik zadnje su relikvije realsocijalizma’

screenshot

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u četvrtak je komentirao situaciju u Uljaniku, ali i privatizaciju Petrokemije.

“Promjena u Uljaniku treba uslijediti nakon točnog definiranja puta tvrtke. Hoće li se ići putem programa restrukturiranja ili kontroliranog stečajnog postupka. Prije nekoliko mjeseci sam rekao da se treba vidjeti koji od ta dva postupka manje košta sve hrvatske građane i daje veću šansu da brodogradnja ostane na toj poziciji”, rekao je Vrdoljak.

Petrokemija je uspješno provela dokapitalizaciju – i prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna

“Ovo je sigurno velika stvar. Mi smo prvu fazu dokapitalizacije napravili 2014., 2015. godine s 250, 300 milijuna kuna, ali oko 700 ljudi je u tom procesu izašlo iz Petrokemije, povećala se produktivnost, ali nije bilo dovoljno bez privatnog kapitala”, kazao je Vrdoljak.

Na neki nažin država će opet imati ulogu u Petrokemiji jer ima uloge u tvrtkama koje su dokapitalizirale kutinsku tvrtku.



“Mislim da je način funckioniranja u povijesti, Petrokemije ili Uljanik kao zadnjih relikvija realsocijalizma i načina upravljanja iz 80-ih i 90-ih gotov, bez obzira kakva je struktura vlasništva”, smatra Vrdoljak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI