VRATIO SE OPASAN VIRUS? Ubija 90 posto zaraženih, a za njega nema lijeka?

Pixabay

Iz afričke države Gane potvrđena su dva smrtna slučaja od najsmrtonosnijeg virusa na svijetu. Dva zaražena pacijenta su preminula u bolnici u južnoj regiji Ashanti. Kako se navodi, taj virus ubije i 90 posto zaraženih, a za njega još uvijek nema lijeka.

Vrlo zarazna bolest koju izaziva virus marburg pripada istoj porodici virusa kao i onaj koji izaziva ebolu.

Trenutačno se 98 osoba nalazi u karanteni zbog sumnje na kontakt s preminulima.

Iako ne postoji lijek za virus marburg, doktori ističu da konzumacija puno vode i tretiranje specifičnih simptoma povećava šanse za preživljavanje. Virus je na ljude prešao preko voćnih šišmiša, a među ljudima se prenosi tjelesnom tekućinom. Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje. Vladini službenici pozvali su građane da se drže dalje od špilja te da dobro ispeku meso prije konzumacije, objavio je BBC.

Voćni šišmiši koji su na ljude prenijeli virus poznati su i pod nazivom “leteće lisice”, a raspon njihovih krila može dosegnuti i 170 cm. Njihov naziv dolazi od činjenice da se uglavnom hrane voćem, a obitavaju u tropskim područjima Azije, Australije, istočne Afrike te na otočjima u Indijskom i Tihom oceanu.U Africi je ovaj virus ranije zabilježen u Angoli, Kongu, Keniji, Južnoafričkoj Republici i Ugandi.

Smrtonosan virus prvi put se pojavio u gradu Marburgu u Njemačkoj 1967. godine, kada je umrlo sedam osoba, a najsmrtonosniji je bio u Angoli 2005. godine kada je od njega preminulo više od 200 ljudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI