VOZAČI SANITETA, MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI U ŠTRAJKU! Evo što žele

Ilustracija

Ono što već danima govore u ponedjeljak će se i ostvariti. Naime, oko 400 vozača saniteta, medicinske sestara i tehničari u sanitetskom prijevozu kreću u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Kako su istaknuli, oni žele izjednačavanje plaća svim vozačima u sustavu saniteta i to na razini cijele države jer se one razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja, a to su Karlovac, Krapinsko-zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku.

U Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka. Podršku organizatorima daje i Hrvatski sindikat hitne medicine i inicijativa ‘Hitna uživo 194’.

“Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se ‘snalaze kako znaju'”, rekli su u sindikatu.



Podsjetili su da pregovori s Ministarstvom zdravstva o koeficijentima vozača saniteta traju već 10 godina, a Ministarstvo im sada šalje dopis u kojem navodi kako nije njihov poslodavac.

Uoči štrajka, u nedjelju je ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi.

Napomenuo je da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta te podsjetio da su Vlada i ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja.

Stoga, kako je dodao, nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili “preko leđa” pacijenata.

Predhodno su iz sindikata najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI