VON DER LEYEN O STANJU UNIJE: Na kocki je puno toga, sloboda danas ima ime, a to ime je Ukrajina’

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu pred Europskim parlamentom govori o stanju Unije.

Riječ je o godišnjem govoru kojim počinje prva rujanska sjednica Parlamenta – pregled učinjenog od rujna 2021. do rujna 2022. i najava prioriteta Komisije za idućih godinu dana.

Von der Leyen je spomenula rat u Ukrajini, kazavši da je od tog trenutka ustao cijeli kontinent i organizirao prihvat izbjeglica, a da su se u zemljama diljem Europske unije vijorile ukrajinske zastave.

“Vratili smo na površinu našu unutarnju snagu i trebat će nam snaga za oporavak. Budimo jasni, jako puno toga je na kocki, ne samo za Ukrajinu, nego i za cijelu Europu i svijet i mi ćemo biti testirani od strane onih koji žele iskoristiti bilo koju mogućnost da nas podijele. Ovo nije samo rat koji je pokranula Rusija protiv Ukrajine, to je rat koji se vodi energetskim i gospodarskim sredstvima, rat protiv naših vrijednosti i naše budućnosti. Radi se o autokraciji protiv demokracije”, rekla je šefica Komisije, izrazivši uvjerenost da će u ratu pobijediti Ukrajina i Europa, što su okupljeni pozdravili pljeskom.

“Danas se cijela zemlja bori ulicu po ulicu, i vidimo kako im se hrabrost isplatila”, rekla je von der Leyen, obrativši se prvoj dami Ukrajine, Oleni Zelenskoj, kazavši da je ona dala nadu svima.“Danas vam zahvaljujemo, vama i svim Ukrajincima. Slava Ukrajini, naciji europskih heroja!”, rekla je, dodavši da Europa od prvog dana stoji uz Ukrajinu i da se to neće promijeniti.

Podsjetila je na uvedene sankcije. “Ruski financijski sektor nalazi se na aparatima”, rekla je šefica Komisije. “Vrijeme je za odlučno djelovanje, a ne za popuštanje i tu trebamo biti doista jasni. Isto vrijedi i za našu financijsku potporu Ukrajini”, kazala je von der Leyen.

“Sloboda danas ima ime, a to ime je Ukrajina. Ima lice, a to je lice ukrajinskog naroda”, poručila je von der Leyen.

“Želim u potpunosti mobilizirati naše zajedničko tržište. U Ukrajini ima puno dobrih, pametnih kompanija. Želimo proširiti ovu korisnu suradnju. Ukrajinu ćemo uključiti u naše slobodno robno područje. Pravo je vrijeme za to”, rekla je von der Leyen.

Naše jedinstveno tržište je jedno od naših najvećih tržišta. Znamo koliko je to priča o uspjehu, a to će biti i priča o uspjehu za naše ukrajinske prijatelje. Zato ću danas otići u Kijev i o tome razgovarati s predsjednikom Zelenskim, rekla je von der Leyen.

Govoreći o ratu, predsjednica EK-a rekla je da su trebali slušati one koji su govorili o Vladimiru Putinu, spomenuvši ubijenu novinarku Anu Politovskaju i brojne druge, koji su tragično skončali zbog protivljenja ruskom predsjedniku.

“Rusija i dalje aktivno manipulira našim tržištem energije. Oni su se radije odlučili rasipati plin, nego slati ga nama po ugovorima”, rekla je šefica Komisije, dodavši da je prošle godine oko 40 posto plina uvezeno iz Rusije, a ove godine taj se broj smanjio na 9 posto.

“Trebali smo slušati one koji poznaju Putina. Annu Politkovskayu, one koji su govorili o zločinima i za to platili najveću cijenu”, poručila je predsjednica Europske komisije.

Govoru predsjednice Europske komisije nazočila je supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI