VON DER LEYEN IMA SNAŽNU PORUKU ZA BiH: ‘Ovo je pravi trenutak i želimo ohrabriti sve da ovaj trenutak iskoristite kako bi se približili članstvu u EU’

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Kako bi se Bosna i Hercegovina približila članstvu u Europskoj uniji potrebno je što prije početi provoditi reforme, poručila je u petak u Sarajevu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je u Sarajevu boravila u sklopu regionalne turneje i tamo se sastala s članovima Predsjedništva BiH te s predstavnicima civilnog društva i gospodarskog sektora.

S predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom otvorila je novu dionicu autoceste i tunel kroz planinu Ivan, na koridoru V c, dužine sedam kilometara, na pravcu između Sarajeva i Mostara. Ta je dionica sufinancirana bespovratnim sredstvima iz europskih fondova u iznosu nešto većem od 23 milijuna eura.

“Ovo je pravi trenutak za BiH i želimo ohrabriti sve da ovaj trenutak iskoristite”, rekla je von der Leyen novoizabranim političarima.

Podsjetila je kako tri četvrtine građana BiH želi europsku perspektivu, a ta opcija snažno prevladava među mladima, što je možda i najvažnije.



Iako je BiH preporuku za kandidatski status dobila bez provedbe najosnovnijih reformi na kojima je Europska komisija inzistirala od 2019., Von der Leyen tvrdi kako je, unatoč teškim okolnostima, od tada ipak bilo nekog napretka, primjerice kroz usvajanje zakona o javnim nabavkama u parlamentu BiH.

Rekla je kako je EU spremna izravno pomoći zapadnom Balkanu u ovoj situaciji pri čemu je posebice naglasila pripremljeni paket energetske pomoći za cijelu regiju, koji uključuje oko 500 milijuna eura namijenjenih projekatima čiste energije, primjerice kroz gradnju vjetroelektrana, od kojih bi se brojni mogli realizirati za manje od godinu dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI