VOJNI ANALITIČAR O POSTUPANJU POLICIJE: ‘Dušobrižnici nariču nad ilegalnim migranatima koji su čisto pedagoški dobili po leđima

Screenshot

Vojni analitičar Mario Galić osvrnuo se na navodno sporno postupanje policije prema ilegalnim imigranitma i medijsku hajku koja se iz toga razvila, a situaciju je povezao i sa sigurnosnim žarištima u regiji.

Svoje viđenje situacije podijelio je u Facebook objavi koju prenosimo u cijelosti:

“Danima se neki „dušobrižnici” bave temom kako su tamo neke maskirane osobe u možda odorama hrvatske policije malo ispendrečile nelegalne imigrante. Kao, eto trebali smo ih nahraniti, napojiti, ponuditi im smještaj, a onda vjerojatno i organizirati prijevoz do Njemačke, Francuske, Italije ili kud su već naumili. Možda bi tako bilo i najbolje jer ama baš nitko od njih nije pokazao ni najmanju želju da ostane u Hrvatskoj. A možda bi tako i bilo da su dotični ispendrečeni došli na neki granični prijelaz između Hrvatske i BiH te se u legalnoj proceduri prijavili kao izbjeglice i zatražili azil. Ali nisu. Nego su nelegalno pokušali prijeći državnu granicu. I zato bili nagrađeni pendrecima po bubrezima.

Što se mene tiče svi su oni kriminalci i potencijalni teroristi. Tko može garantirati da među tisućama ilegalnih migranata nisu i pripadnici terorističkih skupina, krijumčari drogom i slični. Uostalom Hrvatska još uvijek ima važeći Zakon o nadzoru državne granice. Članak 3. između ostalog nalaže da se kontrola državne granice obavlja radi sprječavanja nezakonitih migracija. Isti zakon u članku 42. kaže da će se sa do 30 dana zatvora ili kaznom od 2000 do 10 000 kuna kazniti osoba koja prijeđe ili pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza. S obzirom na tisuće ilegalnih migranata koji se u Bosni spremaju na pokušaje ilegalnih prelazaka, pa kad bi se ulovilo samo njih 30 posto, i svima naplatilo 10 000 kuna kazne, državni bi se proračun lijepo popunio. Od tog bi se novca moglo komotno isplaćivati svi dodaci za graničnu policiju i još bi ostalo za druge troškove.

Naravno, Hrvatska ne bi imala toliko problema s ilegalnim migracijama kad bi Sarajevo prestalo od BiH stvarati sabirni centar za njih. Zadnjih mjeseci europski su mediji bili prepuni tekstova kako Bjelorusija kao odmazdu za sankcije propušta ilegalne migrante prema Poljskoj i baltičkim državama. I to je kao veliki problem. Ma dajte. Pa Bosna to nama čini godinama. I uvijek se samo pričat o tome kako naša policija postupa s njima. Ne bi morala postupati nikako da Sarajevo uspostavi pravni poredak na svom teritoriju i protjera sve koji su ilegalno ušli u BiH. A možda i nisu ilegalno ušli? Možda Sarajevo namjerno i organizirano dovodi sve te imigrante kako bi nam napravio što veći problem? Ti i takvi imigranti ipak nešto potroše dok su u BiH. Doduše puno toga i pokradu, kao što su imali prilike doživjeti mnogobrojni vlasnici kuća i vikendica u Hrvatskoj.



I tako dok europski dušobrižnici i domaće izdajice nariču nad nekoliko ilegalnih migranata koji su, čisto pedagoški dobili pendrecima po leđima, vlada Crne Gore usvojila je odluku kojom će iz proračuna biti izdvojeno pola milijuna eura neto, odnosno 900 000 eura bruto, da bi nagradili sve pripadnike policije koji su bili 4. i 5. rujna sudjelovali u akciji brutalnog razbijanja građanskog protesta organiziranog povodom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru. Kako su kazali iz crnogorske vlade, „navedeni zadatak Uprava policije realizovala je na stručan i profesionalan način, zbog čega će biti nagrađeni”. Tako će Krivokapićeva prosrpska vlada iz državnog proračuna, a to znači novcima poreznih obveznika, nagraditi policajce koji su pendrečili te iste porezne obveznike. Samo zato jer ne daju da Crna Gora postane „drugo oko u srbijanskoj glavi”.
Krivokapićeva će prosrpska vlada tako s 200 eura neto nagraditi svih 1800 i nešto policajaca koji su na Cetinju mlatili Crnogorce, gađali ih gumenim mecima i gušili suzavcem. A nikad se ne zna kad će ih opet ustrebati”, stoji u objavi.

Na istu situaciju osvrnuo se i u kontekstu apela 12 članica koja EU koje traže efikasnije mjere zaštite granici, koje između redova podrazumjevaju i potiskivanje onih koji su već ilegalno prešli granicu, tzv. ‘pushbacks’ koji su zapravo i jedini sporni na snimkama uz koji pedagoški udarac.

Drugu objavu također prenosimo u cijelosti:

‘Uzalud ste puzali kroz koprive’

“12 članica EU traži čvršću zaštitu granica

Ne znam što su ti neki koji su snimili navodno hrvatske policajce na navodno hrvatskoj granici (možda je to snimljeno s bosanske strane, ako je uopće neka granica) očekivali da će se dogoditi kad puste snimke. Valjda da će Europska komisija i Europski parlament izvršiti takav pritisak koji će dovesti do pada hrvatske Vlade, ili ekspresne smjene ministra, ili barem javnog privođenja tih navodnih policajaca. Ali nije se dogodilo ništa.

Uzalud su postavljali sačekuše, ćirili iz busije, puzali kroz koprive, parali odjeću i drapali kožu na trnju. Ništa se nije niti se neće dogoditi. Zašto?

‘Protiv nacionalnih interesa’

Prvo zato jer hrvatska domoljubna javnost (a nju čine velika većina Hrvata) podržava rad hrvatske policije na granici. Oni preostali šprajcevi, derifajke, benčićke i ovako su u debeloj manjini. Znam da su novinari i saborski zastupnici jako dobro plaćeni da imaju mišljenje o svemu, ali nekih se tema baš i ne bi trebali doticati, a kamoli raditi protiv nacionalnih interesa.

Drugi je razlog zato što je dvanaest (12) članica Europske unije službeno zatražilo učinkovitije mjere za zaštitu granica. Iako se u samom dokumentu pushback nigdje ne spominje iz konteksta se vidi da je to jedna od predloženih mjera. Ministri unutarnjih poslova Austrije, Bugarske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Litve, Latvije, Poljske i Slovačke (nabrojeni po slijedu u dokumentu) izrazili su zabrinutost da dosadašnje mjere nisu dostatan odgovor na situaciju te naveli šest prijedloga. Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

‘Prava potencijalnih terorista i kriminalaca važnija od nacionalnih interesa’

Iako bi bilo za očekivati da je potpis hrvatskog ministra Božinovića na samom početku, eto nema ga. Potpisnici nisu ni njemački ni francuski ministri, pa je (očekivano i uobičajeno) Plenković zaključio da se bolje ne miješati dok se ne vidi „kajbu” od tog bilo. S druge strane EU nam daje milijarde eura pa je možda tako i bolje. Uostalom, nema ni potpisa slovenačkog ministra.

Dokument nazvan Adaptation of the EU legal framework to new realities datiran je sa 7. listopadom, no sasvim je sigurno da su u Europskoj komisiji i parlamentu znali za njegovu pripremu i u trenutku kad je krenuo napad na Hrvatsku. Ali avaj – kako i zašto napadati Hrvatsku kad 12 članica traži upravo takav pristup. Puno je izglednije da će mnoge EU države u najskorije vrijeme početi slati svoje policajce na obuku u Hrvatsku, nego što će se dogoditi bilo kakva ozbiljnija reakcija. Na očaj svih dušobrižnika kojima su prava ilegalnih migranata, potencijalnih terorista i kriminalaca važnija od nacionalnih interesa”, stoji u objavi.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI