VODIČ ZA ZAŠTITNE MASKE Kakve sve postoje, kako ih pravilno staviti

Robert Anic/24sata

Zaštitnih maski danas ima svih vrsta. I dostupne su, za razliku od početka epidemije. Kirurške, platnene, s čepom, bez čepa… sve su to kolokvijalni izrazi za predmet koji još na početku godine nikomu nije bio “ni u peti”…

Prije nego uopće stavite masku, važno ju je znati pravilno koristiti. Za početak morate imati čiste ruke.

Zatim masku primite za bočne trakice i svjetliji dio prinesete prema licu. Metalni dio mora biti na vašem nosu, i njega prilagodite nosu i licu tako da nema prostora između maske i lica. Nakon toga masku više ne dirate. Ona mora pokrivati nos, usta, bradu. Mora pokrivati nos inače nije pravilno stavljena! I nakon toga ste spremni ući u prostor gdje je obavezna maska.

A zašto nam maske uopće koriste?

Recimo da se nađete u neposrednoj blizini zaražene osobe. Ako nitko nema masku, rizik od zaraze je vrlo visok. Ako vi kao zdrava osoba imate masku, ali zaražena osoba je nema, rizik od zaraze je visok. Ako vi kao zdrava osoba nemate masku, a zaražena osoba ima masku, rizik od zaraze je srednji. Ako oboje imate masku, mogućnost od zaraze je niska. A ako se udaljimo barem metar i po rizik od zaraze je vrlo nizak.Budući da zaražene osobe možda i nemaju simptome važno je da maske svi nosimo. Tri su vrste maski koje najčešće koristimo. Platnena je najslabija zaštita, no bolje ikakva nego nikakva, one tek usporavaju prijenos kapljica.

Medicinska maska je najbolja kada ju nosi zaražena osoba i ona štiti od respiratornih kapljica. FFP2 i FFP3 maske štite od više tekućih čestica i često se koriste u zdravstvenim ustanovama.

Maske možete kupiti u trgovinama ili ljekarnama Ovisi o učinkovitosti, ovisit će i njihova cijena. Platnena maska, koje se mogu koristiti više puta, stajat će 8 kuna. Kirurška maska po komadu će biti 5 ili 6 kuna, ako kupite pakiranje od 50 maski stajat će vas 250 kuna. FFP2 stajat će vas oko 30 kuna. A FFP3, s filterom koje su najuučinkovitije stajat će vas gotovo 90 kuna.

A kada ste došli kući ili ste gotovi s korištenjem maske skinut ćete je tako da je primite za bočne trakice. Maska je sada kontaminirana što znači da je nije dobro spremiti u džep ili torbu, već ju treba spremiti u plastičnu vrećicu. Prije nego što ćete opet koristit platnenu masku treba je očistiti, zato je svaki dan treba opkuhati u vrućoj vodi. I prije primjene onda treba dobro osušiti.

Osim platnenih, sve druge maske su jednokratno, pa tako i ove medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti po nekoliko sati, a kada ste gotovi skinete ih i bacite u smeće. Nakon toga operite ruke, piše Dnevnik.hr.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI