Vladin Znanstveni tim za covid: ‘Nošenje maski od jeseni će biti obavezno i na otvorenome’

Foto: Cropix

Ljeto je pri kraju, čeka nas povratak radnika na radna mjesta i učenika u škole, a to znači da se treba pripremiti na “suživot” s koronavirusom tijekom zime i učiniti ga što manje opasnim.

Jedini način da se epidemija drži pod kontrolom jest da se i dalje održava distanca od najmanje metar i pol i na otvorenom, a kad je to nemoguće, bit će sasvim sigurno nužne i maske. Potvrđuje to Jutarnjem listu i epidemiolog iz Vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19, dr. Branko Kolarić.

Dodaje da se treba što prije početi razgovarati o mogućim mjerama koje će se morati primijeniti ostane li virus i dalje prisutan tijekom zimskog razdoblja. Naime, zatvoreni prostori, hladno vrijeme i gužve učinit će koronavirus još opasnijim. Francuzi su ovih dana zabilježili povećanje broja zaraženih, što su pripisali većem broju turista u Parizu.

Zbog toga su uveli obvezno nošenje maski i na otvorenom u čak stotinjak ulica u kojima vladaju najveće gužve. Za nepoštivanje epidemioloških mjera uvedene su kazne. U Hrvatskoj Nacionalni stožer, barem zasad, ne pribjegava kažnjavanju.

Za dr. Kolarića vrlo je izgledno da će se u zaštiti od virusa i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće. Što se, pak, tiče mogućeg novog zatvaranja, drži kako do njega generalno neće doći, ali je moguće povremeno zatvaranje nekih prostora, odnosno djelatnosti. “Pokaže li se da su, primjerice, restorani izvor povećanja zaraženih ili, pak, noćni klubovi, Stožer će morati donositi mjere kojima će se obuzdati širenje koronavirusa.



Hoće li to biti i zatvaranje, ovisit će o tome jesu li neke blaže mjere bile nedovoljne”. objašnjava. I na otvorenim prostorima, na kojima ljudi borave na udaljenosti manjoj od metra i pol duže od petnaestak minuta, također je moguće uvesti obvezne maske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI