VLADA RASPUSTILA GRADSKO VIJEĆE, SUD PONIŠTIO TU ODLUKU: Sazvana sjednica, gradonačelnik pozvan na politički dijalog

Foto: Ante Čizmić/CROPIX

Nakon što je Visoki upravni sud poništio Vladino rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća Trilja, predsjednica tog vijeća Žana Majić (NL Ivana Šipića) za utorak je sazvala sjednicu. Gradonačelnika Ivana Bugarina (HDZ) pozvala je na politički dijalog.

Većina od sedam vijećnika s NL-a Ivana Šišića donijela je potkraj prošle godine odluku o privremenom financiranju za tromjesečno razdoblje na ispravan način nakon što nije prošao gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za 2022.

U skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gradonačelnik nakon toga nije predložio privremeno financiranje, piše u presudi Visokoga upravnog suda (VUS).

Bugarin je odluku većine u Gradskom vijeću o privremenom financiranju stavio izvan snage i donio odluku o financiranju samo redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja.

VUS je presudom početkom svibnja, nakon što je poništio odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o nepravilnostima na sjednici Gradskog vijeća u donošenju proračuna, poništio i Vladino rješenje o raspuštanju tog vijeća i imenovanju povjerenice. Rješenje o raspuštanju triljskoga GV-a Vlada je donijela 17. ožujka.



Pročelnik katedre za upravnu znanost splitskoga Pravnog fakulteta Mirko Klarić ističe da “presuda Visokoga upravnog suda automatski poništava Vladino rješenje pa Gradsko vijeće Trilja može normalno funkcionirati kao i prije njegova donošenja”.

Prema Klariću, Gradsko vijeće trebalo bi sada donijeti odluku o financiranju nužnih rashoda.

“Očekujem od gradonačelnika da prestane biti vođen isključivo interesima svoje stranke i konačno počne misliti na građane Trilja koji u svemu ovome ispaštaju”, rekla je Majić.

Inače, u Gradskom vijeću Trilja, osim sedam vijećnika NL-a, šest je vijećnika HDZ-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI