VLADA PRIHVATILA NOVU STRATEGIJU: Na ovaj način upravljat će se rizicima od katastrofa u narednim godinama

Foto: MUP

Vlada RH je na sjednici u srijedu usvojila Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030.

Prema planu će se kroz šest ključnih područja intervencije ostvariti 82 projekta vrijednosti veće od 13 milijardi kuna.

“Hrvatska poduzima potrebne korake u cilju povećanja spremnosti i otpornosti na katastrofe, što uključuje odgovornost upravljanja rizicima na svakom pojedincu i gdje je razvidno da svaki sektor svojim sustavnim ulaganjima doprinosi smanjenju rizika od katastrofa”, napomenuo je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

“Upravo je Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. prvi takav dokument koji predstavlja sveobuhvatan, jedinstven i proaktivan pristup upravljanju rizicima od katastrofa. Njime se usmjeravaju aktivnosti i ulaganja na tom području”, dodao je.

“To podrazumijeva sve faze upravljanja – od prevencije, pripravnosti, pa do odgovora na katastrofe”, nastavlja.



Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je i kako Strategija objedinjuje i određuje prioritetne aktivnosti za upravljanje rizicima od katastrofa, definirana ključna područja intervencije i izvore financiranja tih aktivnosti, te prati ukupna ulaganja u upravljanje rizicima, kao i njihov učinak.

“U tom je smislu ona ključni nacionalni dokument kao preduvjet za korištenje sredstava iz europskih fondova, programa i instrumenata u financijskom razdoblju 2021.-2027. godine, te je u konačnici važna za održivi razvoj Hrvatske”, zaključuje se.

Božinović ističe kako je cilj da je Hrvatska otpornija na katastrofe, a planira ga se postići kroz realizaciju, prije svega, smanjenja rizika, ali i povećanja spremnosti za upravljanje katastrofama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI