Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona u zadnji čas: Neouobičajeno da se to radi par minuta prije sjednice Sabora

Screenshot

Vlada je jučer, 15. listopada 2019. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuku sljedeći zakonski prijedlozi:

1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona

2. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona

3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona

4. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona



5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona

6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Nešto prije informacije iz Vlade, Hrvatska udruga poslodavaca oglasila se priopćenjem u kojem stoji kako odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas u 10 sati u prostorijama HUP-a.

“Konferenciju odgađamo budući da smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva’, stoji u priopćenju HUP-a.

Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro resorni saborski odbor da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati. Vlada povlači izmjene Zakona o radu, rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.

“Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice”, primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP).

Vladin potez ‘brani’ Ante Babić (HDZ) i ističe da su “okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI