VLADA KREĆU U KOMPLETNU OBNOVU BANSKIH DVORA: Vrijednost radova procijenjena je na 155 milijuna kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je pokrenula projekt sveobuhvatne obnove Banskih dvora, a vrijednost radova procijenila je na 155,1 milijuna kuna.

Banski dvori zaštićeno su kulturno dobro pa je Vlada naumila da se dio obnove sufinancira novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije, sredstvima koja su dostupna kao pomoć u obnovi potresom oštećene kulturne baštine.

Iz natječajne dokumentacije vidljivo je da je obnova podijeljena u dvije faze.

Prva će trajati pola godine i izvest će se radovi na konstrukcijskoj obnovi palače. Upravo taj dio sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz europskog Fonda solidarnosti.

Druga faza trajat će dvije godine od potpisivanja ugovora s izvođačima radova. Tijekom radova rekonstruirat će se sve instalacije, preurediti kuhinja i restoran u prizemlju, kao i neke od svečanih dvorana na katu, a na tavanu će se urediti uredski prostori.



Zgrada Banskih dvora tijekom obnove bit će u potpunosti prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju. Tako će se urediti sanitarni čvorovi prilagođeni osobama s invaliditetom, ugradit će se dodatna dizala, a osobama s poteškoćama u kretanju prilagodit će se ulazni dio zgrade kao i svi ostali dijelovi obnovljenih Banskih dvora.

Obnovom će se urediti i unutarnje dvorište. Uvest će se sustav navodnjavanja za vrt, sanirati fontana, a restaurirat će se i drvene kocke na svečanom ulazu, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI