VLADA JE ODLUČILA! Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, povećava se i najniža mirovina

Foto: Screenshot/Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je uz ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i saborskog zastupnika Silvana Hrelju predstavio novi model obiteljskih mirovina te je najavio povećanje najnižih mirovina.

“Novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina, nama je održivost mirovinskog sustava jedan od glavnih ciljeva, to je među ključnim prioritetima Vlade, a dio je suradnje s Hreljom. Izmjene koje predstavljamo naglasak stavljaju na korisnike obiteljskih mirovina kojima omogućujemo pravedniji izračun obiteljskih mirovina”, kazao je premijer Plenković u četvrtak.

“Dvjema izmjenama obuhvatit ćemo skoro 300 tisuća umirovljenika, a izdvojit ćemo 1.1 milijardu kuna. Za više od 136 tisuća korisnika obiteljska mirovina povećat će se za 10 posto, prosječno 250 kuna. To je ukupno 375 milijuna kuna u 2023.  Šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza ključan prioritet vlade osigurati socijalnu sigurnost. Poseban prioritet je smanjenje rizika od siromaštva korisnika obiteljske mirovine, omogućujemo korištenje djela obiteljske mirovine uz zadržavanje djela osobne mirovine nakon smrti supružnika. Više od 155 tisuća korisnika penzija će se povećati za oko 550 kuna mjesečno”, dodao je.

“Mirovine će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena”, nastavlja Plenković.

“Mi od 1.1. povećavamo i najniže mirovine za 1 posto, a od 1.1.2025. godine povećavamo za još 1.5 posto”, istaknuo je.



“Od početka naše prve vlade prosječna penzija povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu”, kazao je premijer.

Ministar Piletić govorio je o povećanju obiteljskih mirovina.

“Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, prosječno 250 kuna u 2023. godini., zatim korištenje djela imovine preminulog supružnika uz osobnu mirovinu. Dosad nije bilo moguće koristiti dvije mirovine paralelno, sada omogućujemo upravo zbog europske praske i trenutka da možemo koristiti i osobnu i obiteljsku. Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati 65 godina starosti i biti jedini korisnik obiteljske mirovine te ispunjavati uvjete, to je iznos od 27 posto od obiteljske mirovne, propisuje se najviši iznos, predlaže se da to bude 5850 kuna, kumulativno osobna i dio obiteljske mirovine ne može prijeći taj iznos, no stupanjem na snagu od siječnja bit će provedena indeksacija, očekujemo da ovaj iznos bude nešto veći, može prijeći 6000 kuna. Najniži iznos je tri aktualne obiteljske mirovine”, istaknuo je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI