VLADA ISPUNILA OBEĆANJE: Srpskim povratnicima u Gruborima gradit će se nove kuće

FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila prijedlog zaključka o revitalizaciji zaseoka Grubori u Šibensko-kninskoj županiji.

Zaa stvaranje infrastrukturnih uvjeta zaduženi su Grad Knin i Šibensko-kninska županija , dok će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina – u suradnji s Gradom Kninom i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Knina – utvrditi popis vlasnika koji ostvaraju pravo na sanaciju, obnovu i izgradnju obiteljskih kuća.

Tako se ispunilo obećanje Vlade s komemoracije na kojoj su sudjelovali potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević, kada je rečeno da će se Grubori obnoviti državnim sredstvima.

Prema podacima kojima raspolaže Vlada, do sada je u ovom zaseoku samo jedna kuća obnovljena u organiziranoj obnovi.

“U zaseoku Grubori, naselje Plavno, 20-ak km od Grada Knina, u Šibensko-kninskoj županiji, u kolovozu 1995. počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom, a obiteljske kuće su zapaljene i oštećene. Pravo na obnovu ostvarila je do sada jedna osoba kojoj je kuća obnovljena u organiziranoj obnovi.



Područje naselja Plavno, kao i cijelog Grada Knina je potpomognuto područje jer prema stupnju razvijenosti zaostaje za nacionalnim prosjekom te je razvoj tog područja potrebno dodatno poticati. U tom smislu, a kako bi se mogle stvoriti pretpostavke za održivi povratak, potrebno je stvoriti uvjete za život, između ostaloga, i popravkom obiteljskih kuća te stvaranjem infrastrukturnih uvjeta”, piše u obrazloženju prijedloga.

Posebno su naglasili problem dokumentacije.

“S obzirom na činjenicu da su zemljišne knjige za područje zaseoka Grubori uništene u Domovinskom ratu, predlaže se vlasnike obiteljskih kuća utvrditi primjenom članka 16. stavka 4. Zakona o obnovi, kojim je propisano da se dokazom vlasništva smatra: izvod iz zemljišnih ili drugih javnih knjiga u kojima se upisuje vlasništvo nekretnine ili izvod iz katastra, odnosno drugih ovjerenih geodetsko-kartografskih podataka ili akt nadležnog tijela ili ugovor na temelju kojeg se stječe pravo vlasništva, a iznimno ovjerena izjava podnositelja zahtjeva dana pod kaznenom i materijalnom odgovornošću koju su potpisala dva svjedoka.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI