VLADA INTERVENIRALA! Od srijede nove cijene na benzinskim crpkama, provjerite i kakve će biti

Foto: Screenshot/Vlada RH

U ponedjeljak je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj se odlučivalo oko ublažavanja cijena energenata.

Na sjednici su donijete dvije uredbe. Jedna je Uredba o izmijeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, a druge je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

“Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Za dizelsko gorivo smanjili smo je prije za 20 lipa i sada ju smanjujemo za dodatnih 20 lipa”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Time je država smanjila trošarine benzina s 3.86 kuna na 3.06 kuna na litru.

S 3.06 kuna na 2.66 kuna na litru dizelskog goriva.Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa ovdje Vlada nije mogla intervenirati.

Uvodi se i 14-dnevno obračunsko razdoblje, čime će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana.

Uredba je na snazi 30 dana, nakon čega će se ponovno procijeniti situacija, naglasio je Plenković.

Ograničava se i najviša marža. Ona se smanjuje za 10 lipa. Time je maksimalna moguća marža ograničena na 0.65, a marža za plavi dizel smanjuje se na 0.40 kuna.

“U slijedećih nekoliko tjedana mi ćemo promisliti što se još može učiniti u ovom spektru naftnog derivata”, dodao je premijer.

“Vlada je pratiti situaciju i uvijek biti potpora sugrađanima i gospodarstvima”, dodao je ministar gospodarstva Davor Filipović te je podsjetio kako dosta toga ovisi i o globalnim trendovima, na što Vlada ne može utjecati.

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je kako je hrvatski paket mjera jači od mnogih drugih zemalja.

“Pronalazimo uvijek rješenja koja su zakonom moguća”, kazao je Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI