VLADA DONOSI VAŽNU PROMJENU? Predlaže da se plaće više neće morati isplaćivati na tekući račun

Foto: Pixabay/Ilustracija

Od sljedeće godine čini se da nam Vlada sprema još jedno iznenađenje. Kako je u petak na sjednici Vlade rekao Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija, prema sadašnjim propisima plaće se isplaćuju na tekući račun, a svi drugi primici na žiro račun. No, prema konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže se da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.

“Budući da je sustav porezne uprave sada tako povezan da to nije nužno niti potrebno, a i zbog rasterećenja građana i poduzetnika koji sada moraju imati dva ili više računa, predlaže se da se ta obveza ukine odnosno da se isplate mogu raditi na bilo koji račun koji građanin želi”, rekao je Zrinušić.

Dodao je kako će administrativno rasterećenje obuhvatiti sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitaka.

U prvom čitanju izmjena zakona, Vlada je, među ostalim, predložila povećanje iznosa primitaka kojeg neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom. Taj iznos povećao bi se tako da se određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, odnosno godišnje 24 tisuće kuna.

Prema tome bi se prilagodio i iznos primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15 na 24 tisuće kuna.Kako ističu u Vladi, time se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija, na veći angažman na tržištu rada i to posebno ljeti u turizmu.

Također, ne bi se oporezivao ni dohodak do 10 tisuća kuna ostvaren prodajom viška električne energije koju građani proizvedu u iz solarnih panela na kućama i koji kao više koji im nije potreban šalju u mrežu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI