VJERODOSTOJNOST MJERENJA DOVEDENA U PITANJE: Zagreb ipak nije među najonečišćenijim svjetskim gradovima?

Foto: Pixabay

Prema podacima švicarskog portala IQAira, Zagreb se našao među tri grada s najvišim vrijednostima lebdećih čestica u zraku, uz pakistanski Lahore i indijski Delhi.

Budućida je pomalo čudno da Zagreb ima onečišćeniji zrak od indijskih megapolisa, prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka PMF-a komentirala je istraživanje.

“Radi se o tome da je u ovo doba godine emisija onečišćujućih tvari veća zbog grijanja. Zatim, meteorološki uvjeti jesu pogodni da koncentracije budu veće jer je vjetar vrlo slab”, rekla je Bencetić Klaić komentirajući informacije o onečišćenju.


“Još jedna stvar koja je zapravo doprinijela ovom publicitetu je to da su se informacije skupljale s jedne web stranice koju održava firma koja se inače bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka i objavljuje sve njoj dostupne podatke koji su prisutni na webu, bez obzira na njihovu kvalitetu. Tako da, uz ove podatke naših postaja, Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koristi i neke neobične poput ‘Tabacco Travno‘”, dodala je.

Tvrdi kako kako za Tabacco Travno nemaju informacija ni tko, ni što, ni kojim uređajem se mjeri.“Baš pratim zadnjih dana, tamo se očitavaju najveće vrijednosti lebdećih čestica. Kad imate dva manja broja i treći veliki te zbrojite i podijelite s tri, dobijete prilično veliki prosjek, objasnila je. Treba gledati otkud se podaci uzimaju”, poručila je.

Bencetić Klaić je u večerašnjem Dnevniku poručila da bi ljudi trebali gledati podatke na Državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka jer se tu zna kojim metodama i instrumentima se koncentracije mjere.

“Činjenica je da je u središtu grada koncentracija lebdećih čestica, konkretno danas, bila manja nego u Dugavama. Naprosto, tu su i uvjeti drugačiji, pretpostavljam da se u relativnoj blizini Dugava nalazi više kuća koje koriste peći, griju se na drva, što doprinosi većim koncentracijama, a, za razliku od toga, u središtu grada prevladava grijanje na plin”, rekla je Bencetić Klaić u središnjem Dnevniku HRT-a.

Istaknula je i da nije bitno samo kolika je koncentracija u nekom satu, nego koliko dugo vremena je osoba izložena određenoj koncentraciji;

“Biti dulje vrijeme izložen umjereno povišenoj koncentraciji može biti opasnije nego kratko vrijeme biti izložen visokoj koncentraciji”.

Poručila je i da ovakva situacija dugoročno nije zabrinjavajuća.

“Nije dugoročno zabrinjavajuće. Čim padne prva kiša, atmosfera će se pročistiti. Također, i u onim situacijama kada je vjetrovitije, koncentracije u principu budu manje. To je jedan prirodni ciklus, koncentracije rastu i padaju, pogotovo zimi budu veće, jer je i emisija veća, a vremenski uvjeti pogoduju višim koncentracijama”, zaključila je Bencetić Klaić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI