VISOKI PREDSTAVNIK POSLAO OZBILJNO UPOZORENJE: ‘BiH bi se mogla raspasti, ni novi sukob nije isključen i on je realan’

Foto: Pixsell

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, upozorio je kako je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji ‘vrlo realna’ mogućnost povratka sukoba.

U izvješću UN-u kojeg je uvid dobio britanski Guardian, Schmidt je naglasio da bi, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju o ponovnom stvaranju vlastite vojske dijeljenjem nacionalnih oružanih snaga na dva dijela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo biti poslano natrag kako bi zaustavio klizanje prema novom ratu.

Odluka Vijeća došla je u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Daytonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat u toj zemlji.

Milorad Dodik, član državnog Predsjedništva najavio je da će se bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, povući iz nekih državnih tijela, uključujući Oružane snage, Obavještajno sigurnosnu agenciju (OSA), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i druge agencije, da te će ta tijela formirati na nivou entiteta.

Podsjetimo, sredinom listopada Dodik je najavio kako će natjerati bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene vojarne, a u slučaju da Zapad pokuša  vojno intervenirati, on ima ‘prijatelje’ koji su voljni  i odlučni pomoći, tu prije svega misli na Srbiju i Rusiju.



MUP RS-a izveo je prošlog mjeseca ‘antiterorističke’ vježbe na planini Jahorini, odakle su srpske snage bombardirale i držale Sarajevo u okruženju od 1992-1995.

“Ovo je jednako odcjepljenju bez proglašenja”, napisao je Schmidt u izvješću dostavljenom glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u petak. Dodao je da Dodikovi postupci “ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog Daytonskog mirovnog sporazuma”.

“Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Daytonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo stvarni”, istaknuo je dalje Schmidt.

Ova upozorenja Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu izrečena su u trenutku dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se na 12 mjeseci obnavlja mirovni mandat za EUFOR i sjedišta NATO-a.

Glasanje o produženju mandata trebalo se održati u Vijeću sigurnosti u utorak, ali je odgođeno za srijedu popodne.

S druge pak strane Moskva prijeti blokiranjem rezolucije o produženju mandata EUFOR-a u BiH ako se iz nje ne izbace svi dijelovi u kojima se spominje Ured i funkcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju od strane Vijeća za provedbu mira, osnovanog za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegovu vlast. Čak i neke države članice EU poput Mađarske podržavaju Dodika.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar rekao je u Kongresu prošlog tjedna da SAD surađuje s EU kako bi se ‘uvjerio da postoje posljedice za bilo koje nezakonite ili destabilizirajuće akcije’ u Bosni, prenosi britanski Guardian.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI