VISOKI DUŽNOSNICI USPOREDILI SREBRENICU S RATOM U UKRAJINI: ‘Ratna opasnost koja se ponovo nadvila nad europski kontinent podsjeća na to koliko je važan mir’

screenshot

Uoči obilježavanja 27. obljetnice genocida u Srebrenici visoki dužnosnici Europske unije i Ujedinjenih naroda upozorili su u nedjelju kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti niti nijekati. Napomenuli su kako zločini u Ukrajini podsjećaju na zločine počinjene u ratovima na zapadnom Balkanu 1990-tih.

Podsjetimo, genocid su u srpnju 1995. nad Bošnjacima Srebrenice počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell te povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi su u zajedničkoj izjavi u nedjelju rekli kako ratna opasnost koja se ponovo nadvila nad europski kontinent podsjeća na to koliko je važan mir.

“Naša je dužnost više nego ikad da se sjećamo genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke europske povijesti”, naveli su Borrell i Varhelyi.

Dužnosnici EU-a upozoravaju kako su sigurnost i stabilnost Europe i međunarodni poredak duboko poljuljani, pa valja odlučno ustrajati u obrani mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti.



“Europa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici je Europa zakazala i mi smo suočeni sa svojom sramotom”, napisali su Borrell i Varhelyi.

Dodali su kako u ovim opasnim vremenima žele vidjeti da BiH napreduje u pomirenju, prevladavanju naslijeđa prošlosti i na putu europskih integracija, a njeni politički lideri moraju pretočiti riječi u djela.

To znači, napomenuli su da trebaju izabrati istinu, pravdu i suradnju umjesto straha i mržnje kako bi prevladali tragično naslijeđe prošlosti i izgradili budućnost za sljedeće generacije.

Posebna savjetnica glavnog tajnika UN-a za sprečavanje genocida Alice Wairimu Nderitu doputovala je u Srebrenicu i sudjelovala na konferenciji posvećenoj hrabrosti žena te enklave u ratu.

Rekla je da je važno odgojiti nove generacije koje ne mrze i ne žele osvetu, ali je istodobno upozorila kako je nužno bezuvjetno priznati zločine i tako graditi trajni mir i pomirenje.

“Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je presude o tome da je u Srebrenici počinjen genocid i to se ne smije nijekati”, rekla je Nderitu.

Istaknula je da su neprihvatljve poruke i incidenti kojima se dokazuje da se žrtve ne poštuje.

Gotovo istodobno dok je trajala ta konferencija u zgradi srebreničke općine propala je sjednica na kojoj je trebala biti odana počast svim žrtvama rata koje su stradale u tom dijelu BiH. U pozivu za komemorativnu sjednicu izbjegnuto je spominjanje termina genocid pa bočnjački zastupnici nisu željeli doći.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI