VIJEĆE SIGURNOSTI REAGIRALO: ‘Svi Afganistanci imaju pravo na školovanje, uključujući i djevojčice’

Foto: Ilustracija/Pixabay

Vijeće sigurnosti UN-a reagiralo je na odluku afganistanskih talibana da djevojčice ne smiju polaziti srednju školu. Vijeće sigurnosti tom je prilikom izrazilo duboku zabrinutost te ih je pozvalo da odmah otvore škole i za učenice.

“Članovi Vijeća sigurnosti… ponovili su da svi Afganistanci imaju pravo na školovanje, uključujući i djevojčice”, kažu iz Ujedinjenih naroda.

Podsjetimo, prošlog tjedna talibani su povukli odluku da će srednje škole u Afganistanu biti otvorene za djevojčice. Na prvi dan nastave izjavili su kako će škole biti zatvorene dok se za njihovo otvaranje ne izradi plan koji bi bio u skladu s islamskim zakonom.

Na tu odluku reagirao je i SAD koji je otkazao sastanke s talibanskim predstavnicima u Dohi. Na tim sastancima trebalo se razgovarati o ekonomskim pitanjima, kazali su američki dužnosnici u petak.

Vijeće sigurnost zatražilo je od Deborah Lyons, posebne predstavnice UN-a za Afganistan, da razgovara s afganistanskim vlastima o tom pitanju te da izvijesti o napretku razgovora.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI