VIDOVIĆ ZA SVE OPTUŽIO PLENKOVIĆA: ‘Vrlo je jasno kako iza ove priče stoji premijer’

Screenshot/N1

O posljedicama sukoba hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića te pisma načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja kojeg je uputio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, u kojem piše ministru obrane i upozorava ga na “strateško zlostavljanje njega osobno kao čovjeka i vojnika”, govorio je Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora.

“Mislim da dokumentima nije mjesto u javnosti te da je ministar teško pogriješio kada ih je pustio u javnost. Ne može na kraju balade, ni ministar ni bilo tko drugi naređivati načelniku Glavnog stožera gdje će i u kojim trenucima angažirati vojsku”, rekao je Vidović.

“Ova situacija mi nije nikakvo iznenađenje jer sam znao da će do toga doći. Ministar je prvi čovjek logistike koji je odgovoran za proračun, ali nije taj koji zapovijeda vojsci. Sad se pokazuje da dijelom i naš Ustav i dijelom i naš zakon su rađeni za doba kada se svi slažemo i u idealnoj situaciji”, istaknuo je.

Načelnog Glavnog stožera uputio je pismo ministru, a to pismo je Milanović uputio Plenkoviću, na što je Vidović odgovorio kako saborski odbor ima vrlo ograničeno područje djelovanja i ne može utjecati na njihove odnose.

“Bit djelovanja je konsenzus, to su odluke koje bi se trebale donositi praktički jednoglasno. Predsjednik RH u ulozi vrhovnog zapovjednika nešto može narediti načelniku Glavnog stožera koji to pošalje ministru, a ministarstvo se na to ogluši kao što je slučaj s neplaćanjem dnevnica”, naglasio je Vidović.



Dodao je kako su “tempi pasati činjenica da se svi sjednu i razgovaraju jer se sve lomi preko leđa oružanih snaga”.

“Ne vidim više nikakvo rješenje u razgovoru i dogovoru. Vrlo je jasno kako iza ove priče osobno stoji premijer jer ne vjerujem da bi ministar to sve sam radio. Problem je u tome što zakon ne poznaje ovakvu situaciju i u svijetu ne postoji ovakav slučaj u kojem je došlo do sukoba predsjednika i ministra obrane, a kolateralna žrtva je načelnik Glavnog stožera”, naglasio je Vidović.

Na upit o tome što će biti sa zapovijedanjem oružanih snaga, ako primjerice predsjednik želi koristiti brod oružanih snaga, a MORH mu to ne dozvoli, odgovorio je kako je to “apsurdna situacija”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI