VIDOVIĆ PROGOVORIO O SKLADIŠTIMA PLINA: ‘Pitanje je odakle će se napuniti 90 posto, dobava iz Amerike je upitna’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović za N1 komentirao je energetsku krizu. Ističe kako se ne može utjecati na situaciju vezanu uz Rusiju i Putina, stoga trebamo biti realni u procjeni zime i jeseni.

Navodi da se hrvatsko plinsko skladište puni sporije od predviđenog.

“Pitanje je odakle će se napuniti 90 posto, dobava plina iz Amerike je upitna. I ako bude popunjeno nije dovoljno ni za četvrtinu onoga što je nama potrebno”, tvrdi.

Dodaje da se ne stječe dojam da u Vladi netko na tome ozbiljno radi. “Računa li netko što će biti ako se Petrokemija zatvori, kakve će biti posljedice za poljoprivredu? Ja to ne vidim u ovom trenutku”.

Komentirao je mjere uštede koje je Vlada donijela rekavši da ne vidi učinak tih mjera. Postoje ljudi koji, ističe, u ovoj zemlji prisilno štede jer nemaju novca.Naglašava da postoje rješenja koja su isplativija, a koja nitko ne koristi. Navodi solarnu energiju za koju kaže da bi se vrlo brzo mogla implementirati da se zaštite i mali potrošači, odnosno kućanstva.

Smatra da bi država trebala sniziti troškove ugradnje i opreme za dizalice topline i fotonaponske ćelije. “Možda će trebati desetak godina da se to isplati, ali to nije teško izvesti. Edukativnom kampanjom treba ljudima pokazati što se tu može napraviti. U Austriji svako seosko gospodarstvo ima mogućnost da se stajski gnoj koristi kao gorivo”, objašnjava predsjednik Socijaldemokrata.

Smatra da bi država sav višak od prihoda trebala ponovno preusmjeriti prema građanima kao potrošačima kao što su vaučeri do direktne pomoći siromašnim ljudima, pogotovo kad je riječ o vitalnim uslugama i proizvodima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI