VIDOVIĆ O MOGUĆEM POTEZU SLOVENIJE: ‘Naše težnje trebaju biti usmjerene prema pregovorima’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik saborskog odbora za obranu Franko Vidović za HRT je komentirao kako bi jedan od prvih koraka nove slovenske Vlade mogao biti blokada hrvatskog ulaska z Schengen.

“To nije dobra vijest i nije mi drago, ali mislim da i Hrvatska i Slovenija imaju dovoljno dodirnih točaka i da naše težnje trebaju biti usmjerene prema pregovorima, a ne jednostranim potezima”, izjavio je.

Robert Botteri glavni urednik slovenskog lista “Mladina”, dodao je kako to zaoštravanje nema neke dublje pozadine.

“U koalicijskom ugovoru kojeg su jučer objavili postoji samo jedna rečenica o Hrvatskoj, a to je da će se bilateralni problemi rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i implementacija arbitražnog sporazuma.”

Istaknuo je i da je iluzija da je slovenska desnica bolja za Hrvatsku.



– To je bila stvar posljednje dvije godine kada smo imali druge probleme. Mislim da će ipak biti prvi dio rečenice – u duhu dobrosusjedskih odnosa, a implementacija je nešto što Slovenija ne može maknuti sa stola, a pitanje je koliko će na tome ustrajati, rekao je.

Bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin rekao je kako ne može vjerovati da bi nova slovenska vlast mogla Hrvatskoj blokirati ulazak u Schengen.

“Isto tako ne vjerujem da netko iz RH može blokirati Finskoj i Švedskoj ulazak u NATO. Činjenica je da su Plenković i Janša u zadnje dvije-tri godine relaksirali hrvatsko-slovenske odnose i ne mogu vjerovati da će lijeve ili liberalno lijeve stranke učiniti korak unazad u tim odnosima”.

Na pitanje podržava li predsjednika Milanovića oko toga da Hrvatska ne bi trebala podržati ulazak Finske u NATO, Vidović je rekao kako je uvijek za dogovor.

“Politika gdje vi stavljate na nekoga veto da bi riješili svoja pitanja ne donosi ništa dobro. I Finska i Švedske već niz godina sudjeluju u NATO vježbama i poštuju NATO standarde, prema tome, tko je onaj tko bi ovog momenta rekao da ih ne bi primio u NATO. Ako postoji volja Finske ne vidim prepreku”, rekao je, te dodao:

“A što se tiče hrvatskog pitanja u BiH, njega se opravdano pokušava staviti na dnevni red, ali što je hrvatska vanjska politika radila zadnjih 20 godina”, upitao je Vidović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI