VIDOVIĆ KRIŠTO ŽESTOKO KRITIZIRALA DORH : ‘To nije korupcija, to je otvorena pljačka’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Karolina Vidović Krišto uputila je otvoreno pismo koje je adresirala na predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe Mišela Jakšića, a povod je “žurno djelovanje zbog protuzakonitog rada Državnog odvjetništva RH”.

“Najnovije izvješće Europske komisije o vladavini prava u državama članicama EU je za Hrvatsku alarmantno. To izvješće je konstatiralo, što svi hrvatski građani dobro znaju, da pravosuđe u Hrvatskoj nije neovisno, da služi političkim i interesnim skupinama, te da pravosudni dužnosnici otvoreno demonstriraju svoje bogatstvo – ukratko, da pravosuđe ne djeluje sukladno Ustavu i zakonu. Činjenicu koju svi hrvatski građani znaju, dobilo je sada i službenu potvrdu Europske komisije. Nedopušteni utjecaj na DORH ima Vlada, a predsjednik Vlade konstantno taj utjecaj i javno naglašava.

Izvješće Europske komisije ima dramatičnu negativnu poruku za strane investitore, koji su, pak, za hrvatsko gospodarstvo te radna mjesta od iznimnog značaja. DORH već 20 godina djeluje kao glavni kočničar vladavine prava u Hrvatskoj. DORH svojim odlukama ne stvara klimu sigurnosti kod građana i vjere u pravni poredak, već naprotiv, njegovo djelovanje je otvoreno protuzakonito. DORH djeluje kao agencija za marketing i manipulacije vladajućih struktura – djeluje kampanjski i stihijski, i to u trenucima koji su povoljni za Vladu, te se kroz način svojega djelovanja DORH može smatrati glavnim kočničarem gospodarskog napretka hrvatske države, ali i glavnim kršiteljem obveza koje proizlaze iz Ugovora o EU, odnosno, temeljnih vrijednosti EU-a, a to je vladavina prava”, napisala je Vidović Krišto.

Postupanja DORH-a i USKOK-a oko korupcije u Zagrebu za Krišto su prešla svaku razinu dobrog ukusa s obzirom na to da se nije postupalo sve dok Milan Bandić nije preminuo.

“Cijela akcija je izvedena kao medijski projekt koji treba prikazati da se uhićenjima vozača u Gradskom poglavarstvu rješava korupcija koja se gomilala zadnjih dvadeset i više godina”, rekla je Vidović Krišto.



Sporno joj je što su tri tvrtke imale “kriminalni ugovor” za adventske kućice, a od USKOK-a je uhićen vlasnik jedne, “Demo Rebusa”.

“Ako je cijeli taj posao bio štetan za Grad Zagreb, a istu štetnu metodu za Grad Zagreb su koristile sve tri tvrtke, zašto je postupak pokrenut samo protiv jedne tvrtke i njezinog vlasnika? Da apsurd bude veći, tvrtka koja nije obuhvaćena kaznenim progonom, „Katapult Promocija d.o.o.“, uprihodila je dodatno od Turističke zajednice Grada Zagreba, a na ime organizacije Adventa, 2018. godine pola milijuna kuna!?”, naglasila je.

Problematizirala je i odgovornost čelnih osoba Turističke zajednice te gradskog pročelnika zaduženog za taj segment.

“Ovdje nije riječ o nekakvoj prikrivenoj korupciji, već o otvorenoj pljački. Način provedbe ove manifestacije je bilo otvoreno kršenje zakona i bogaćenje pojedinaca na račun gradske blagajne, to jest građana Grada Zagreba.”

“DORH je ovim navedenim postupcima u potpunosti prekršio Zakon o DORH-u, jer je evidentno da na spoznaje o korupciji ne djeluje (što je po zakonu dužan). Isto tako je evidentno da selektivno primjenjuje zakon, što je protuustavno i protivno europskim pravnim normama”, dodala je.

Navela je i primjere da se osam godina skriva i ne procesuira kaznena prijava u svezi privatizacije Croatia osiguranja, da četiri godine nema pravnog pravorijeka u slučaju Agrokora dok njegov vlasnik živi u bajkovitom dvorcu, da u se u slučaju Krš-Pađene istražuje mito od par tisuća eura, a ne milijarde koje će biti otuđene građanima kroz kredit HBOR-a…

“Onda je jasno da DORH svojim djelovanjem predstavlja sudionika u korupciji, a ne instituciju koja se, kako zakon propisuje, bori protiv korupcije. Isto tako je DORH demonstrirao nevjerojatnu drskost kada je u slučaju afere BORG, protivno neupitnim dokazima o kršenju zakona od strane vladinih dužnosnika i njihovih savjetnika, odbacio kaznenu prijavu. DORH-ovo, pak, nedjelovanje na otvoreno kršenje zakona i europskih uredbi od strane banaka i lihvarskih agencija, svjedoči da DORH skriva kriminal te time sudjeluje u nanošenju štete hrvatskim građanima. Sve opisano u svezi rada DORH-a, zahtijeva žurnu reakciju Hrvatskog sabora jer je riječ o ugrozi ustavnog poretka.”

Stoga je predložila da Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora još u kolovozu sazove tematsku sjednicu u kojoj će razmotriti izvješće Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, da se na istoj sjednici Glavna državna odvjetnica očituje o navodima koje je opisala u ovom dopisu te da Odbor za pravosuđe inicira sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora s jedinom točkom – rad DORH-a, na kojoj će se donijeti neophodne odluke kako bi DORH počeo djelovati u skladu sa zakonom.

“Hrvatsko pravosuđe svojim nedjelovanjem te selektivnim djelovanjem jest glavni uzročnik korupcije, problema u gospodarstvu te sveopće društvene nepravde. Predstavnik hrvatskih građana, a to jest Hrvatski sabor, dužan je osigurati redovno i zakonito funkcioniranje pravosudnih tijela, u ovom slučaju DORH-a. Zadaća je svih demokratskih, odgovornih političkih činitelja, neovisno o stranačkoj ili ideološkoj pripadnosti, osigurati vladavinu prava u Hrvatskoj, koja je određena hrvatskim Ustavom kao i temeljnim postulatima Europske unije. Samo uređena država može svojim građanima osigurati siguran i prosperitetan život, a svi koji sprječavaju zakonito djelovanje državnih tijela moraju biti privedeni pravdi”, zaključila je Vidović Krišto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI