Vidović Krišto teško optužila Plenkovića: ‘Hrvatska javnost ima pravo znati…!’

“Ustavni sud je 2011. godine proglasio neustavnima 11. (dijaspora) i 12. (manjine) izbornu jedinicu. To zapravo znači da proteklih devet godina imamo protuustavne izborne cikluse, uključujući i ovaj zadnji. Sustavno i godinama mi na to upozoravamo, međutim izuzetno je teško probiti se u mainstream, a Vlada šuti. Plenković kao bivši i budući predsjednik Vlade svjesno krši Ustav“, rekla je na konferenciji za novinare Karolina Vidović Krišto, izabrana u novi saziv Sabora na listi Domovinskog pokreta, dodavši da upravo zahvaljujući neustavnim izbornim jedinicama Plenković namjerava sastaviti novu vladu.

Nakon niza zahtjeva za ocjenom ustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, koje su očigledno diskriminacijske, navodi dalje Krišto, Ustavni je sud u srpnju 2011. donio odluku da su protuustavne, pritom citiravši odluku suda: “Ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, jezičnoj, etničkoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, strukovnoj, imovinskoj, itd,… dodala bih još mjestu boravka ili prebivališta”, navodi Krišto, dodavši da priznavanje unaprijed zajamčenih zastupničkih mjesta za neke manjine po naravi stvari uzrokuje narušavanje jednakog biračkog prava.

Zamolila je stoga od novinara da zatraže od Plenkovića očitovanje vezano uz svjesno kršenje ustava i ustavom zajamčene jednakosti, vezano za svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona proteklih devet godina te vezano uz nakanu da protuustavno stečenom većinom sastavlja i novu Vladu.

“Hrvatska javnost ima pravo znati dokad se vladajuća elita misli igrati s Ustavom”, poručila je Krišto.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro samo je dodao da bi novinari o (ne)ustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, osim Plenkovića, trebali pitati i predsjednika Milanovića te ljude koji su nadležni za organizaciju izbora.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI