VIDLJIVO JE BILO OGORČENJE NA ŠTERNOVOM LICU! Pred Grmojom za prodaju INA-e optužio nekadašnju političku vrhušku

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Održana je četvrta sjednica saborskog Antikorupcijskog vijeća (AV) vezana uz milijardu kuna tešku aferu u INA-i.

Svjedočili su bili bivši članovi nadzornog odbora (NO) Davor Štern i Siniša Petrović, a poziv je upućen i premijeru Andreju Plenkoviću, bivšem i sadašnjem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću i Davoru Filipoviću, predsjedniku Nadzornog odbora INA-e Damiru Mikuljanu te predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Luki Buriloviću.

Štern je otkrio mnogo detalja iz vremena dok je bio u NO-u te kompanije, ali i ukazao na ljude koje smatra odgovornima za loše poslovanje.

“U obranu MOL-a svaka kompanija bi napravila isto. Moram se vratiti u 1998. kad smo mi vodili pregovore s MOL-om te je bila iskonska želja da MOL i INA postanu jedna kompanija i da krenu zajedno na tržište,” odgovorio je na pitanje predsjednika AV-a Nikole Grmoje koji su bili ključni problemi u upravljanju INA-om i kako je MOL preuzeo kontrolu.

Bivši član NO-a INA-e je dodao kako je projekt “išao dobro, imali smo angažirane stručne savjetnike”.



“Gospodin Tuđman je umro 1999. godine, a dolaskom nove vlasti 2000. godine projekt je zastao. U četvrtom kvartalu 2008. godine je kupila naftu, iz meni neutvrđenih razloga u trenutku kad je nafta bila skupa. To je dovelo do gubitka, nakon čega je MOL financijski uskočio”, naveo je.

Štern se također prisjetio da “kad sam otišao iz INA-e 2000. nakon dva mjeseca cijena benzina je jako porasla; INA je zarađivala i pokrenula je ciklus modernizacije s MOL-om ovih dviju rafinerija, ali do tog nije došlo”.

“Potom je INA kupila 200 tisuća tona nafte u vrijeme povijesno visokih cijena nafte. S tim što se pokazalo uzrok gubitku, MOL je uskočio u pomoć da pomogne održavanju likvidnosti INA-e, počeo je proces puzajućeg neprijateljskog preuzimanja od strane MOL-a. Četvrti kvartal 2008. bio je koban za INA-u”, ustvrdio je.

Bivši član NO-a INA-e također je istaknuo kako “smo bili smo pred ulaskom u EU, vlada se tako ponašala, Kosor je bila za promjenu modela upravljanjem INA-om, ali domaći stručnjaci su imali oprečna mišljenja o tome”.

“U izvješću još jedna važna stvar bio je drastičan pad proizvodnje. INA nije ulagala u istraživanje i proizvodnju, bilo je jasno da će doći do problema”, primjetio je.

Štern je također naglasio da “što se tiče štete koje je nanijelo upravljanje Inom, govori se o milijardama dolara štete”.

“Zatvaranje rafinerije u ovo vrijeme smatram nedopustivim. Bojim se da će doći do nestašice dizelnih goriva u Europi. Već sad trgovci ne daju garantirane rokove isporuka, to ih oslobađa penala. Mogao bi doći tsunami u obliku derivata”, upozorio je u odgovoru na upit Grmoje kako komentira situaciju remonta Riječke i zatvorene Sisačke rafinerije.

Hrvoje Zekanović je Šternu poručio da sjednice AV-a služe u političke svrhe i kako su ljudi prije njega imali drugačiju motivaciju, spominjući Damira Vanđelića, te ga upitao u vrijeme čije vlade je započela prodaja INA-e, “vaš stav o sirijskim nalazištima”, “vaš stav o rafineriji Sisak”, te zna li za kakav slučaj korupcije u INA-i.

U odgovoru je kazao kako se “prodaja INA-e dogodila 2003. za vrijeme vlade Račana. Vodili su je Goran Granić, g. Linić i g. Fižulić je bio uključen. Uključio se i Ljubo Jurčić u nekom trenutku. Bijele noći? Tu se moram pohvaliti. One su potpisane i preuzete u vrijeme mog direktorovanja INA-om, to je bio najbolji projekt u povijesti INA-e”.

“Kupili su polje od 650 bušotina što i danas proizvodi 2,5 milijuna nafte, više nego INA ikad u povijesti. To je prodano u vrijeme Račanove vlade, bilo je napravljeno na način koji ukazuje na korupciju, ali nemam dokaza. Račun je bio u inozemstvu. Izgubio se kompletan potencijal, to je polje puno obećavalo… Prodajom je zarađeno, ali je propuštena velika dobit”, zaključio je Davor Štern.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI