(VIDEO) SDP-ovci se još nadaju, Orešković oštra: ‘Ovi rezultati dolaze dijelom iz manjka građanskog odgoja’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Stanje u stožeru SDP-a je na rubu usijanja. Parlamentarni izbori 2024. održavaju se u srijedu 17. travnja. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati. Na dan izbora u ovom tekstu pratit ćemo izlaznost. Državno izborno povjerenstvo podatke o odazivu birača do 11,30 sati popratit će objavom u 12,00 sati, a podatke o odazivu do 16,30 sati objavom u 17,00 sati.

Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti 17. travnja 2024. u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta.

Arsen Bauk rekao je za portal 7Dnevno: ‘Mislim da će konačni rezultat biti barem onakav kakav je bio u izlaznim anketama. Činjenica je da su u većim gradovima veća biračka mjesta koja su sklonija ljevici i da će se to na kraju iznivelirati’.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Davor Matijević iz splitskog SDP-a rekao je da vodstvo mora snositi za ovaj rezultat.

“Rezultati su loši i nade više nema, a krivi smo svi. Obraz ne smijemo izgubiti, izbore očito možemo. Ima nas puno koji nismo zadovoljni, vidi se da nešto nije u redu po tome tko sve nije želio ići na liste”.



Predrag Fred Matić komentirao je prve rezultate izbora.

“Građani su uvijek u pravu, kako biraju, tako im i bude. Očekivao sam da će se građani ipak odlučiti za građansku opciju, ali odlučili su da podržavaju lopove i da ozakonimo lopovluk i krađu”, ljut je bio Fred Matić.

“Stranačka iskaznica HDZ-a postala je doslovno licence to kill. Institucije su nam ubijene. Mogu građanima i građankama Hrvatske reći samo da im bog može biti na pomoći jer ako i dalje ovo toleriraju, a očito toleriraju, rekli bi Bosanci – bujrum”, rekao je.

“Ljudi noću plaču zbog djece u Njemačkoj i Irskoj, a preko dana glasaju za HDZ. Znanost to zove Stockholmskim sindromom. To sam primijetio gorko u Slavoniji”, rekao je. “Po kruh će se u pekaru ići s plavom iskaznicom”, kazao je i dodao da će nastojati da njegovo dijete ne ostane u Hrvatskoj ”jer budućnosti tu za njega nema”.

Komentar prijevremenih rezultata nam je dala i Dalija Orešković.

Ovi rezultati dolaze dijelom iz manjka građanskog odgoja

“Treba još malo pričekati, ali čini mi se da imamo priliku formirati ne-HDZ-ovu većinu i time dati građanima priliku da imaju bolju i pravedniju državu. Ne ovisi sve o kampanji, nego treba imati na umu da građani gledaju i ono što je bilo protekle četiri godine. Ovi rezultati dolaze dijelom iz manjka građanskog odgoja. Sve često se uključuje u političko navijanje i propagandu, pa ta dva tjedna ne mogu napraviti dramatičan društveni preokret. Ipak, treba krenuti tim putem da se HDZ-u oduzme pravo da vodi ovu državu”, rekla je Dalija Orešković za portal 7Dnevno.

 

21.10 SDP-ovci u nevjerici

“Samo čujem oko sebe Isuse Isuse… u nevjerici”, poručila je reporterka portala Dnevno.

Ranije objavljeno

Glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj  je završeno. Biračka mjesta su bila otvorena od 7 do 19 sati i čeka nas trenutak istine. Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, objavili su iz Državnog izbornog povjerenstva. To je najveća izlaznost od 2000. godine, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta.

Prve rezultate izlaznih anketa komentirali su u SDP-u

Zadovoljstva nema, zaostaju bitno za HDZ-om i čekaju se službeni rezultati. Komentirala ih je glavna tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

“Prvo se želim zahvaliti svima koji su velikom izlaznošću pokazali da žele snositi odgovornost i da im je dosta da drugi odlučuju umjesto njih. Što se rezultat tiče, pričekat ćemo prve službene pa ćemo komentirati. Raduje nas izlaznost.”

Iz HDZ-a su zadovoljni što imaju više od Rijeke pravde i Možemo zajedno.

“Ne bih o tome što oni govore, ali posljednje četiri godine su upravljali državom sa 16 posto glasova, sad neće biti tako.”

Što sa SDP-om nakon ovoga, nije previše pomogao ni Zoran Milanović?

“Puno puta sam rekla u protekle četiri godine, ne brinite za SDP. Sve loše prognoze koje su davane, pokazale su se kao potpuno deplasirane. Svjedočili smo kako nas se proglašava mrtvima, a prvi smo dali program i aktivno sudjelovali. Demantirali smo sve loše porognoze, kao i to da građani nisu zainteresirani za izbore, da su upali u letargiju. Jer, HDZ-ova plaćena vojska izlazi na izbore. Ovaj put se to nije pokazalo, odgovorni građani su izašli, čekali su u gužvama, poručili su da žele promjene.”

Mirando Mrsić  rekao je  za 7Dnevno nakon izlaznih anketa: “Zahvalio bih se građanima na izlaznosti. Još uvijek stvar nije gotova i nadam se da će biti mogućnosti da se stvari promijene i da HDZ ne bude na vlasti. SDP tu ima veliku ulogu, ali i drugi partneri koji moraju pokazati zrelost i volju da se Hrvatska promijeni. Znajući HDZ i njihove metode rada, vidjet ćemo što će se dešavati i da neće biti ista politika žetona kao do sada.

Imali smo veliku želju da se stvari promijene i da Hrvatska krene drugim pravcem. moja intimna želja je da na kraju ipak lideri Domovinskog pokreta i Mosta ne potpadnu pod čari HDZ-a i da idemo ponovo na izbore”, rekao je Mrsić.

“Više manje je sve tu negdje. Očekujem u prvoj, trećoj i šestoj jedinici dobre rezultate. Milanović je sigurno doprinio dobrom rezultatu. Kod izlaznosti svašta može biti. Treba nam strpljenja, pričekajmo još malo”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

“Možemo reći da je Hrvatska odabrala promjene. Gledajući rezultate stranaka lijevo od centra, ja sam optimist i mislim da će rezultati biti čak i bolji od ovih anketa. Tijekom večeri mandati će se sigurno mijenjati jer ima puno ovih rubnih mandata”, rekao je.

 

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Sada kada DiP krene sa službenim rezultatima ankete će otići u drugi plan. Točan rezultat će se znati ujutro. Vidjet ćemo, ali sadašnja parlamentarna većina i po ovim rezultatima nema dovljno mandata za sastavljanje vlade. Morat će se potruditi u pregovorima. Ići ćemo sa strankama s kojima smo prosvjedovali na Markovom trgu, kao i s drugim oporbenim strankama koji su rekli kako neće s HDZ-om. Rezultat bi vjerojatno bio bolji da nismo raskrsnuli s Možemo”, rekao nam je Arsen Bauk iz SDP-a.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI