VIDEO: Prva bojna gađanja moćnih Kiowa helikoptera

screenshot

Eskadrila helikoptera raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobivenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a

Kako su priopćili iz MORH-a pripadnici skadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika proveli su prva bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Vježba je održana na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju.

Ovo su ujedno bila prva izvedena bojna gađanja i raketiranja hrvatskih pilota u njihovoj letačkoj karijeri i kruna su letačke obuke koju provode američki instruktori letenja i održavanja tehnike. Također, ovo je bila i završna obuka zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera u borbenim uvjetima na terenu. Prvo samostalno upravljanje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior hrvatski će piloti imati za 22. obljetnicu VRO “Oluja” 5. kolovoza 2017. kada će zajedno sa drugim pilotima i letačkim posadama sudjelovati u mimoletu.

Eskadrila helikoptera raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobivenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a. 

Američki instruktori ostaju i dalje u bazi Zemunik kako bi vodili obuku prvih probnih pilota, kao i sve predviđene preobuke i “obuke obučavatelja” zrakoplovno-tehničkog i letačkog osoblja. 

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov rekao je za Večernji list „kako je bio užitak letjeti s američkim instruktorima letenja jer su mogli dobiti najbolja moguća znanja od iskusnih i nadasve stručnih timova koji su kroz cijelo vrijeme obuke davali maksimum“.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI