(VIDEO) Od Josipovićevih štapića, preko ‘zgodnog Čačića’. Svakakvih smo se predizbornih spotova nagledali, no ovi su urnebesni!

Predizborna kampanja se zahuktala, a osim političke borbe, zahuktava se i novo širenje koronavirusa.

Upravo zbog toga i mjerama kojih bi se trebalo pridržavati da spriječimo širenje virusa, online i virtualna kampanja postaje najjači alat za predizbornu promidžbu.

Ako mislite da ovi spotovi danas više zaslužuju sažaljenje birača nego njihov glas, podsjetit ćemo vas na tv spotove od prije 10, 15 ili 20 godina.

Andrej Plenković i njegov HDZ prije 4 godine imali su dosta sličan spot onome kojeg imaju danas, ali se jasno čuje različita boja glasa. S obziron da je Plenković tada želio “vratiti vjerodostojnost u politiku” te nadu i optimizam narodu, takvim tonom glasa govorio je u spotu. Današnji spot je identičnog početka, a to je Andrej Plenković u automobilu, ali je mnogo sjetniji i ozbiljniji ton njegovog glasa s obzirom da pokušava upozoriti na teška vremena, pozvati sve na odgovornost i pokazati da je HDZ taj koji će adekvatno odgovoriti na izvanrednu situaciju.

HDZ SPOT 2016 



HDZ SPOT 2020 (Hrvatska je sigurna zemlja)

HDZ je, inače, uklonio predizborni spot iz 2011. na kojem je Jadranka Kosor te onaj iz 2015. s Tomislavom Karamarkom.

Dok se vraćamo još više u prošlost, svakako se valja prisjetiti spota Ive Sanadera u kojem je doslovno prekopiran spot Franje Tuđmana, odnosno onaj u kojem građani oduševljeno gledaju u HDZ-ove jumnbo plakate.

HDZ SPOT 2003 (POKRENIMO HRVATSKU)

HDZ SPOT 1997. (TUĐMAN MOJ PREDJSEDNIK)

Također, urnebesan je i HDZ-ov spot kojim se ciljalo glasače u dijaspori, a to je, naravno, onaj Nike i Roberta Kovača u Sanaderovo doba. “I moj vrat Robert, također”, ušlo je u žargon skoro svakog građanina.

HDZ SPOT 2007 (NIKO I ROBERT KOVAČ)

Jedan od antologijskih video spotova zasigurno je onaj Ive Josipovića iz 2015. godine. Naime, u tom predizbornom spotu bivši predsjednik, a tadašnji kandidat za parlament, u spotu je udarao glazbenim štapićima sa svojim kolegama i podupirateljima. Nakon iritantnog udaranja u štapiće, svi zajedno uzviknuli si “Naprijed Hrvatska”!

SPOT IVE JOSIPOVIĆA 2015. (NAPRIJED HRVATSKA)

Što se pak SDP-a tiče, današnji spot Restart koalicije po mnohim analitičarima je trash i prepun floskula, ali sudeći prema trenutnim anketama, SDP-ovi birači misle da je dobar ili im on ne igra nikakvu ulogu pri njihovom odabiru.

RESTART KOALICIJA 2020 (Hrvatska treba novi početak)

Povijest SDP-a puna je nevjerojatnih spotova pa tako je i u doba HDZ-ovih Nike i Roberta Kovača, kontra za taj spot bila baka Puž koja je u spotu isticala kako plaća porez u Hrvatskoj i zato ima pravo odlučivati o izbornom pobjedniku, dok prema njoj dijaspora to ne bi trebala.

SDP SPOT 2007. (TI ODLUČUJEŠ)

Urnebesno je vidjeti Borisa Miletića (IDS) od prije 11 godina kako hvali sam sebe u spotu, a teško da ćete ga prepoznati…

IDS – BORIS MILETIĆ 2009. (ZAJEDNO DO SNA, PULA TI I JA)

Predizborni spot tadašnjeg HNS-a u kojem su zajedno 200 000 radnih mjesta obećavali Stipe Mesić, Vesna Pusić i Radimir Čačić, zbog svojeg je sadržaja također ušao u antologiju hrvatskih predizbornih spotova, ali i promašenih predizbornih obećanja.

HNS 2000. (NOVA GENERACIJA HRVATSKE POLITIKE)

Urnebesan je i spot HNS-a iz 2007. u kojem “Gospođe s placa” pričaju kako će glasati za Radimira Čačića jer “zna delati” i “zgodan je” te za Vesnicu (Pusić).

HNS 2007. (BUDUĆNOST BIRAMO SAD)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI