(VIDEO) NOVI DETALJI KRVOPROLIĆA! Turske vlasti ne otkrivaju tko stoji iza napada, policija potvrdila: ‘Pronašli smo prve dokaze’

screenshot/Twitter

Među dosad 21 identificiranom žrtvom 16 je stranih državljana, a pet Turaka, objavio je turski ministar unutarnjih poslova

Najmanje je 39 ljudi ubijeno, a 69 ranjeno u nasumičnoj pucnjavi tijekom terorističkog napada u noćnom klubu Reina u Istanbulu. Napad se dogodio oko 1.15 po lokalnom vremenu u četvrti Ortakoy najmnogoljudnijeg turskog grada, nedaleko od mosta preko Bospora.

Turske vlasti počele su razotkrivati dokaze o terorističkom napadu počinjenom u nedjelju u noćnom klubu Reina u Istanbulu

“Neke su se pojedinosti pojavile, no vlasti rade na tome da dobiju konkretne rezultate”, rekao je Yildirim novinarima upitan tko stoji iza napada počinjenog u prvim satima nove godine. “Policija i sigurnosne službe podijelit će informacije kako budu pristizale tijekom istrage”, rekao je premijer novinarima.

Turski ministar vanjskih poslova u nedjelju poslijepodne izjavio je  da je policija pronašla prve dokaze na mjestu na kojem je izvršen napad.

Policija pregledava snimke nadzornih kamera kako bi identificirala napadača. U međuvremenu su se pojavile nove snimke iz samog kluba na kojima se mnogo jasnije vidi mogući napadač.



Nova snimka pucnjave pokazuje trenutak u kojem se vidi da napadač počinje pucati prije ulaska u klub, ali i da ne nosi kostim Djeda Mraza kao što su to prvotno mediji objavili.

Napadač je u crnoj odjeći s kapuljačom na glavi i puca oko sebe na ulici prije nego što je utrčao u klub.

https://www.youtube.com/watch?v=JPLnI7F8ysw

Podsjećamo, turska televizija NTV izvijestila je isprva da su napad izvela dva napadača maskirana u odjeću Djeda Mraza. Prema njihovu pisanju, pucali su iz “dugih cijevi”, ubivši prvo policajca i jednog civila na samom ulazu u klub.

Istanbulski guverner Vasip Sahin potom je novinarima izjavio da je riječ o jednom napadaču. Guverner je dodao i da je riječ o terorističkom napadu. Snimke također pokazuju jednog napadača koji je vatru otvorio i prije ulaza u klub, pucajući i po automobilima koji su prolazili.

Među dosad 21 identificiranom žrtvom 16 je stranih državljana, a pet Turaka, objavio je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

“Terorist s automatskim oružjem brutalno je i divljački izveo ovaj napad pucajući na nedužne ljude koji su se samo zabavljali i slavili dolazak Nove godine”, izjavio je s mjesta zločina istanbulski guverner Vasip Sahin, prenose svjetski mediji.

U trenutku pucnjave u klubu je bilo 500 – 600 osoba, a prema nekim svjedocima, činilo se da meci stižu od najmanje dva napadača. Neki su spas potražili skokom u obližnje more.

Podsjetimo, Turska je 2016. bila meta mnogih terorističkih napada, a u Istanbulu se posljednji dogodio 10. prosinca, kad su dvije bombe eksplodirale nedaleko od nogometnog stadiona i ubile 44 osobe te ranile više od 150. Odgovornost za taj napad preuzeli su kurdski militanti. U lipnju je u istanbulskoj zračnoj luci Ataturk u napadu trojice terorista, navodno pripadnika ISIL-a, ubijeno 45 osoba.

New York Times objavio je popis svih terorističkih napada na Tursku od 2015. godine:

Osude napada stižu sa svih strana. “Nažalost, nasilje i u ovoj noći čestitki i nada, prouzročilo je atentat u Istanbulu”, rekao je papa Franjo. Osvrnuvši se na taj čin mržnje, Papa je obećao molitvu za žrtve, njihove obitelji i za cijeli turski narod. Napad je osudila i pro-kurdska stranka HDP, treća najveća stranka u Turskoj. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je u napadu ubijena jedna državljanka Izraela, a turska novinska agencija Anadolija kako među žrtvama ima osoba iz Saudijske Arabije, Iraka, Belgije, Maroka, Libanonai Libije. Kako je izvijestilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, Hrvata među ozlijeđenima nema. Vidi više ovdje. Međunarodnim osudama novogodišnjeg napada u Turskoj pridružio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, državnici Izraela čija je državljanka poginula u napadu, Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije i drugi. Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je da se ne odustaje od borbe protiv svih oblika terorizma. “Kao narod, boriti ćemo se ne samo protiv oružanih napada terorističkih grupa, nego i protiv njihovih ekonomskih, političkih i društvenih napada”, poručio je Erdogan u priopćenju. Na stranici Russia Today može se pratiti live video koji se snima ispred napadnutog kluba.  

Facebook Comments

Loading...
DIJELI