(VIDEO) MAMIĆ IZNIO TEŠKE OPTUŽBE: Sve što je govorio moglo bi uzdrmati Hrvatsku! Izravno je prozvao Đuru Sessu

Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Nakon što je Vrhovni sud jučer potvrdio  presudu osječkog županijskog suda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama te poreznu prijevaru od 12,2 milijuna kuna te je time ona postala pravomoćna Zdravko Mamić je održao press konferenciju s koje je poslao niz zanimljivih poruka.

Pozdravio je novinare, zahvalio na veličanstvenom odazivu, došao je bez papira i pomagala.

“Znam da volite konkretne stvari, bit će i više nego konkretno, imena, događaji kakve ste rijetko čuli, budite strpljivi da kažem opće stvari. U mojoj smo prvoj domovini, BiH, rođen sam u Bjelovaru, cijeli život sam u Zagrebu, porijeklo mi je iz BiH, ali danas kažem da je BiH moja prva domovina. Ukoliko dođe do toga da ću služiti zatvor, javno kažem da ću služiti u Bih, nisam bjegunac, bio sam na službenom putu, nisam bio dužan biti na izricanju presude, kada je izrečena ostao sam u matičnoj državi”.

Formalno nisam više ni savjetnik Dinama, to su neopozive ostavke, kaže dalje Mamić.



Rođen je u Bjelovaru, otac je doveo njega i Stojana, brata, na probu u Dinamo jer su mu rekli da su jako talentirani. Na probi smo prošli, bio sam mlađi od Stojka, jedini reprezentativac u Jugoslaviji mlađi od 15 godina.

“Došao je Veljko Kobešćak i istjerao cijelu generaciju iz Dinama, pa tako i mene, svijet mi se srušio, nisam znao da je to velika usluga, zainatio sam se. Moj stariji brat Stojko igrao je u Hajduku zadnju utakmicu koju je s Vradarom igrao 0-0. Zoran se rodio 1971. Meni je Dinamo iznad života. Vodio sam navijanje Dinama 1986. na punom Poljudu kada je pobijedio Hajduk 4:0. Smoje je napisao j***š pobidit takav Dinamo”.

“U Dinamo sam došao 1992., u vrijeme rata. Predsjednik države je bio pokojni Tuđman. Tuđman je bio najveći navijač Dinama u povijesti. On je dolazio na treninge, a kamo li na prijateljske utakmice. Dinamo je počeo rasti, ja sam svojim novcima dizao Dinamo iz pepela. Predsjednik Tuđman je želio da se naš klub ne zove Dinamo, ja mu se divim i danas. Želio je da se Hrvatska putem sportaša profilira diljem svijeta. Bio sam svjedok na stadionu kad je 1000 grla uzvikivalo “građanski, građanski”. Onda se uplela politika. Tuđman je naredio da to bude Croatia, da se pronosi slava hrvatske države.

Ja sam uvažavao glas navijača i sve sam organizirao i stvorio klimu, uz pomoć tada uglednog gospodina Šelendića i gospodina Canjuge i dogovorili smo se da ćemo ići u povratak imena Dinamo. Canjuga i ja smo vratili ime Dinamo”, nastavlja.

Zašto to govori? Kaže, s grupom BBB-a sam za pune Tuđmanove snage 1993. na ulazu u Maksimirski stadion podignuo spomenik navijačima Dinama koji su poginuli u ratu.

“Dao sam svoje pare s kojima se Dinamo spašavao, bio sam suvlasnik s Ćirom. Dolazi 2000. godina, tada se Dinamo raspada, to je klub dužan nekoliko stotina milijuna kuna državi, igračima, ostaje bez ijednog igrača, sa stotinama tužbi. Izvodim puč, mičem Canjugu i druge, Ćiru Blaževića, Mirka Novosela i počinje oporavak Dinama i opet smo prvi, ne znam ništa drugo no biti prvi”.

“U klub dovodim najvećeg heroja Mirka Barišića, zašto hvalospjevi njemu? 2000. godine je od Dinama i Bog digao ruke, taj čovjek, najveća moralna vertikala u Hrvatskoj, prihvaća biti predsjednik Uprave Dinama, upumpava novac Siemensa, ja mu kažem, nemojte me uzeti u izvršni odbor da ne kažu da sam se borio da bi bio u toj vladi. On je to napravio na moj zahtjev, klub vode Barišić, Ćiro Blažević i Velimir Zajec. No, Dinamo je toliko dužan da Barišić 2002. mene moli da dođem i preuzmem funkciju izvršnog dopredsjednika. Opet treba budala Zdravko Mamić”.

U tom trenutku, kaže, vlasnik je velike menadžerske agencije, ima trenere, igrače, od Modrića, Da Silve, Ćorluke.

“A ja 2001. samo na jednom poslu dobivam osam milijuna maraka od transfera Balabana. Dobivam osam milijuna maraka na svoj privatni račun, nikad nitko nije na taj iznos platio lipu poreza jer je novac, kao uvijek u Hrvatskoj, dolazio u inozemstvo, tamo bi novac nestajao. Novac je isplaćen u inozemstvu. Cijelu agenciju dajem Dinamu besplatno, sve sam potrošio u te igrače”.

Potom je dalje nastavio izlaganje

“Dolazim u klub u desetom mjesecu 2002., no u siječnju te godine kada nisam bio ništa, posuđujem Dinamo 82 milijuna kuna privatno sa svojih račina jer su blokirani, u stečaju i tada imaju dva računa, kao d.d. i udruga građana. Moja obitelj daje i babovinu, sve smo založili u poslovne banke za Dinamove kredite plus 82 milijuna u kešu. Dolazim 2002. i tada počinje nastavak poslovanja kao udruge građana”.Kako priča, naša legenda Prosinečki Cvitanović pokreću ovrhu, Dinamo je blokiran i to je bio spas da je Dinamo d.d. otišao u stečaj i nastavio poslovati kao udruga građana.

“To su bili zadnji trenutci kada je Hajduk bio prvak, a od tada samo Dinamo. Postoje velebni uspjesi Dinama u Europi pa smo i 1998. i 2008. ostvarili rezultat i 20 godina kasnije drugi na svijetu”.

“Dinamo mi je iznad života. Molim prvo tehnički da mi naprave ljubav, da pozovu revizore u klub i da naprave inventuru jer to bi bila najveća usluga braći Mamić”.

Dinamo danas vrijedi 300 milijuna eura, dodaje i upozorava sve koji su ostali u Dinamo da radi poštenja naprave revizorski zapisnik koji će pregledati odbori, u kakvom je stanju ostavio klub.

“Znam i obavještavam javnost da je moguće da Dinamo za 3 mjeseca ne postoji. Javni je podatak na stranicama Fine rezultati Dinama, financijski i vidljivo je da godišnje troše 55 milijuna eura. Dinamo se financira putem bankovnih kredita, vraća ih transferima  i igranjem u natjecanjima. Jedna neriješena utakmica, Osijek završava na prvom mjestu, Dinamo u konferencijskog ligi, nema prigoda od Lige prvaka, Europa lige, nema prodaje kao do sada, 3 mjeseca se ne isplaćuju redovito plaće i klub ide u stečaj u tom crnom scenariju”.

Tvrdi, Dinamo u hrvatski proračun uplaćuje više u godinu dana nego cijeli sport u pet godina.

“Milijardu eura smo moja uprava i ja u drugom mandatu donijeli u Dinamo. Znate što Židovi rade, idu u mrtvačnice i dižu one na samrti da bi mogli raditi za njih i uplaćivati porez. Što je Hrvatska napravila meni i mom bratu, koji smo donijeli milijardu eura, da smo prognani i da su ugrožena ozbiljna radna mjesta, da je ugrožen Dinamo i cijeli hrvatski nogomet. Pametnom dosta. Koristim priliku da zahvalim Barišiću, najvećem čovjeku mog života jer mi je dao podršku da mogu služiti našem Dinamu. Hvala i suradnicima, predsjednici uprave Vlatki Peras, članovima Uprave, cijeloj administraciji kluba. Čuvajte Dinamo, hvala svim članovima Skupštine, Izvršnog i Nadzornog odbora, sto ih je u svakom trenutku. Nisu pokleknuli pred zlodjelom koje su napravile pravosudne institucije RH. Skupština je kao vlasnik kluba odobrila naš rad Uprave, donijela odluku da klub nije oštećen, da ne želi novac ako presuda bude pravomoćna. Zamislite tu snagu, nećemo novac koji nije naš”, dere se Mamić.

“Divovima koji su gledali svoje glave na potjernicama, veliko hvala. Želim i molim igrače da se ujedine još više u zajedništvu i da protiv Tottenhama pokušaju napraviti moguće, a neki bi rekli i nemoguće. Molim da izginu na toj i svakoj sljedećoj utakmici, sada se brani Dinamo kao nijedne godine do sada. Dinamo mora ove godine biti prvak. Apeliram da ne potonu u defetizam i da ne pobjegnu iz ovog hrvatskog cirkusa”.

O stadionu

“Nadam se da je svakom slijepcu jasno da je Dinamo bio opstruiran od ljudi u Gradskoj upravi i svima koji su zdušno radili na tome da se nitko ne drzne ići u gradnju stadiona. Tražili smo da nam vrate zemljište i stadion u vlasništvo jer su ga oteli 1992. Još je knjiženo na Dinamo. Vratite i prestat će laži i obmane da se porezom građana financira Dinamo. Grad brine o svojoj imovini, a to je gradski stadion, Dinamo je protočni bojler preko kojeg ide taj novac za održavanje stadiona. Vratite nam stadion i nikad više Zagreb i građani neće morati uložiti ijedan euro, ako nećete vratiti Dinamu njegovu imovinu. Ako nećete vratiti zemljište, dajte nam pravo korištenja, sami ćemo sagraditi stadion. Nećete ni to? Dajte nam koncesiju, sami ćemo izgraditi. Ali oni neće, ne daju nam naš stadion ni koncesiju jer mi bi izgradili stadion. A ja sam bio u filmu sa suradnicima, ne u filmu 16.03. na današnji dan, ja sam živio u futuru. Ja sam Zdravko Mamić kojeg slučajno vidite, ja sam u 2024. godini”, rekao je Mamić i govori o novoj formi Lige prvaka.

“Ja sam vukao poteze i s upravom investirao u covid vrijeme i dali 10 milijuna i više keša da imamo mlade igrače, to su vizionari, ja sam u 20204. a pokvareni suci, oni donose ovakve odluke, Dinamo će možda ostati bez prihoda iz inozemstva.

Kada na vlast dolazi Ivo Josipović odlazi u Ameriku i kaže da u hrvatskom nogometu mala mafija, no dolazi nakon par mjeseci njegovi jarani, predvođeni ministrom Jovanovićem koji kaže da idemo u akciju isušivanja močvare.

“Priključuje se i ministar unutarnjih poslova u dva mandata SDP-ove Vlade, Ostojić je direktni crtač svastike na Poljudu”.

O presudi

“Donijela ju je najveća institucija pravosuđa, ti koji su to učinili biti će upisani u povijest naraštaja kao krvnici, kao i oni koji su osudili Stepinca. Ovo je jedan montirani proces. Oni koji ne znaju, ponavljam, moj brat i ja nismo presuđeni ni za jednu kunu utaje poreza. Državni proračun nije oštećen, to u presudi nigdje ne piše. U optužnici je pisalo da je nastala šteta od 12 milijuna kuna, no u presudi nema. Nema niti jednog eura pranja novca, Dinamo, svi organi kažu da nisu oštećeni. Kaže se da sam iznio novac iz Dinama. Ima li netko ovdje da sam preko njegovog računa iznio novac? Naravno da nema, jesam li iznio preko goluba? Nisam, ne može nositi tolike novce. Ja sam novac, ako ćemo po optužnici, neovlašteno iznio preko Modrića i Lovrena, koji su otvorili račune u bankama i primili te iznose koji mi se stavljaju u presudi. Temeljem privatnog ugovora koji smo imali Modrić i ja, sastali smo se i potpisali sporazum o podjeli novca”.

Nadalje, kaže da su svi su igrači imali podjelu transfera između igrača i Dinama, jedini je u povijesti koji je platio Hrvatskoj je Dinamo na novac koji su primili Modrić i Lovren.

“Ako moramo vratiti mi, moraju i oni. Ja sam sretan da su oni van svega toga, no ako ćemo pošteno, oni su suučesnici, novac je kod njih, oni su došli na sud i rekli da su potpisali te ugovore i anekse, došli u banku i digli novca. Pa ili smo zajedno u djelu ili nije nitko. Kakva tu treba pamet da to možete napisati? To je nemoguće. Kako je moguće da 93 svjedoka tužiteljstva svjedoče u korist braće Mamić? Sud za vrijeme suđenja, odnosno DORH, podigne optužnicu protiv Lovrena i Modrića za lažno svjedočenje”.

Svuda po svijetu ima budala, no izgleda da je kod nas centrala, citira Mamić Ivu Andrića.

“Da bude smiješnije, odvjetnici Modrića i Lovrena traže da im se suđenje prebaci u Zagreb. Što se događa tamo? Pravomoćna presuda u kojoj su oslobođeni krivokletstva i sada imate da su govorili istinu, a sudac u obrazloženju kaže da su lažni svjedoci. Jeste li čuli takvu presudu da su oni koji iskazuju suprotno od želje Dorha lažni svjedoci? Protiv toga nema obrane. Jesam li tužan? Nisam”.

Opet napao Sessu

Kaže, ovo govori da građani vide tko nama odlučuje.

“Ja nisam i ne bih preporučio ljudima da pasivno gledaju da ostaju bez posla, stenju pod ovrhama, kopaju po kantama, da su plaće radnika za nedostojan život, ako je to vaša budućnost, žao mi je, mislim da se ne smijemo predati i reći tim ljudima da je dosta. Ljudima koji se zovu Đuro Sessa, ne postoji institucija u Hrvatskoj u kojoj nije predsjednik. Kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovjek koji odlučuje u pravu u jednoj suverenoj državi. Nije kleveta, istinu govorim. Spreman sam se staviti na dispoziciju DORH-u da dokažem da je on kriminalac i da sam mu ja osobno donosio novac u kancelariju da bi mijenjao već donesene presude. Jedna bombica, čuveno smjenjivanje suca Ježeka u dva predmeta, obrazložio je da previše revno obavlja zadatke i time ugrožava pravičnost postupka, neka se time pozabave institucije, on je kolera pravosuđa, šest mjeseci premijer Vlade, i oporba, svi brane proceduru i izbor Sesse za novog predsjednika. Milanović zna da mora nešto napraviti, sada hoće iskoristiti ustavno pravo da navede časnog kandidata.

“Da li ćemo podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio čovjek koji se meni približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsjednik Vijeća, a Kvesić član Vijeća koji su mi potvrdili optužnicu. Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući novu godinu”.

“Bio je zajedno s nekim drugim sucima šest puta kod mene u BiH. Četiri puta mjestu Šije, 10 km ispred Doboja, restoran se zove Ribarska kuća ili koliba. Imam svjedoke. Jednom kad je bio opet s tom prijateljicom kod mene u Banja Luci u restoranu Mala stanica ili Stara stanica. Mala stanica je l’? Tamo sam bio s Vekićem i njegovom prijateljicom i u prisustvu nekih ljudi i moje žene predao njemu novac. Ili kada je u Širkom Brijegu u hotel Parku se dogovarao s jednim od tih sudaca kako će se osloboditi moja presuda, neće potvrditi druga optužnica. Ti svi ljudi su bili najmanje 10-15 puta moji gosti na međunarodnim utakmicama Dinama u svečanim ložama i gosti reprezentacije u mojoj organizaciji. Uredno su dolazili i bili gosti moji svih međunarodnih utakmica Dinama i reprezentacije na stadionu Maksimir, a neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool kada je igrala Hrvatska-Brazil uoči odlaska na SP u Rusiju. Bili su u mojoj organizaciji gosti HNS-a. Sjećam se jedna prilike prije nego što mi je počelo prvo suđenje, igrala je reprezentacija utakmicu kad mi je došao jedan djelatnik na osiguranju i rekao da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku želi doći do mene. Rekao sam da ga puste, on mi je prišao i rekao da bi me htjeli upoznati suci iz Osijeka koji će mi suditi u postupku. Mi smo se u toj loži izbijali od alkohola, družili se satima, gdje sam u jednom momentu ovaj sat skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Imaju svjedoci. Radi se o satu 20 i nekoliko tisuća eura. Reći ćete kako sam mu dao sat a mašem njim. Kad sam došao na sud, Privić me potražio u panici i rekao da Krušlin ima drugih načina da se zahvališ, vraća sat jer je nekoliko osoba vidjelo predaju sata jer su te osobe kriminalne osobe i mogu mu napraviti zlo. Ja sam primio sat nazad, pa sam preko Vekića slao dalje poklone za Krušlina i Kvesića a da otkrijemo pikanteriju da sam slao vino kad bi ljetovali u vikendicama na moru ili u mojoj organizaciji u Pirovcu ili u Rovinju”.

“Spreman sam ići na detektor laži”, kaže.

“Moja žena je bila u vikendici kod Velike Gorice, mjesto Buševec, gospodina Željka Dolačkog koji je osuđen za pljačku iz sefa. Nepozvani su na feštu došli  Zoran Vekić, Drago Krušlin, Ljubo Pribić, bilo ih je petero, plesali su s mojom ženom, Krušlin joj je pokazivao poruke koje je razmjenjivao sa svojom ženom, skoro sam ga tada prebio, rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj ali se boji da će me morati suditi, na što sam mu rekao da kako ga nije sram da će me suditi. Sudac Vekić i Miljević su me skidali s njega. Koje je to sudstvo u kojem netko hoda po Dubaiju, dolazi na vikendice nepozvan, taj Krušlin dolazi na stadion Dinama kad sam ja tu, pjevaju na mom radnom mjestu ‘Ne može nam nitko ništa jači smo od sudbine’. Kada slave rođendan u vikendici gdje smo se nalazili, to je plava torta. To je k od kamilice. Kakvi su to razbojnici, imenom i prezimenom, kažem da sam to podnio 8.10. DORH-u, kao da sam znao, jučer ujutro sam bio siguran da će biti ukidajuća presuda, nekoliko stikova sam dao zagrebačkim odvjetnicima. Što će oni s njima, imaju to što ima i Dorh. Ne mogu dalje o detaljima, a ima ih puno, ukazao sam na problem, no da se narod probudi, da Sabor reagira, da Milanović, kojem se divim, nešto poduzme, da ispričam situaciju. Moj postupak počinje u Osijeku i paralelno se raspisuje natječaj za izbor novog predsjednika suda u Osijeku. Od mene se traži direktno od Vekića da bude predsjednik suda u Osijeku, jer bi mu to moglo ozbiljno pomoći u provođenju moje oslobađajuće presude u prvom postupku. Kada se branite, ne birate sredstva, zgažena mi je obitelj. Ja krećem u akciju, u prvom krugu Vekić dobiva pet od šest glasova, nisam dovoljno kupio, fali jedan glas, neki su me prevarili. Tri puta se ponavlja glasovanje, svaki put dobiva pet glasova. Teklići od Sesse suzdržani su u svakom krugu. Da je jedan od njih glasao za Vekića ili dali oba dva glasa Vrbanu sadašnjom predsjedniku suda koji je imao 4 glasa, onda je Vrban predsjednik i završena priča. To su takvi lopovi da su sve smislili i znali kakav će biti rezultat da bi isprovocirali da Rašić ostane v.d. još godinu dana pa isto državno sudbeno vijeće raspisuje novi natječaj, Vekić dobije 4, Vrban šest. naravno da je to izlobirao, ja nisam naivan, Nedjeljko Boban, sudac visokog prekršajnog suda, od mene je uzeo 80 tisuća eura za glas za Vekića. Vrban je najveći kriminalac, biti će kad tad smijenjen, o njemu Hedl piše da uzdržava napuštene ljude, on im se vodi kao skrbnik pa mu je sve prepisano, koji stanove kupuje po pogodnim cijenama, kupio je položaj predsjednika Vrhovnog suda u Osijeku. Sessa potvrđuje moje navode da se u Osijeku vodi bratoubilački rat za Predsjednika suda u Osijeku, a zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Mrčela, došao je u Osijek u inspekciju i održao slovo svim sucima i rekao da bi neki suci mogli povesti računa o odlascima na utakmice”.

Kaže, do sada je nabrojao šest, no ima ih još. Rekao je, neće odgovarati na pitanja jer su ljudi koristili činjenicu da se isprovocira.

“Volim te Bosno, volim te svaki čovječe ove zemlje, hvala svim institucijama BiH, boravio sam u pritvoru, prolazio institucije, imao sam tretman kao svaki normalan građanin, nikad im to neću zaboraviti. da budu drugačiji od ovih koje sam imenovao u Hrvatskoj”, završio je Mamić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI