(VIDEO) Liječnici zgroženi Trumpovim idejama! ‘Postoji li način da dezinfekcijsko sredstvo ubrizgamo u pacijenta?’

Američki predsjednik Donald Trump svojim je najnovijim prijedlogom vezanim uz koronavirus naišao na osudu i zgražanje medicinskih stručnjaka.

Naime, na press konferenciji pitao je može li se koronavirus liječiti ubrizgavanjem dezinficijensa u organizam. Također je sugerirao da bi se tijela pacijenata mogla ozračiti UV zrakama. Njegova ideja je odmah odbačena.

Vršitelj dužnosti čelnika Ureda za znanost i tehnologiju američkog Ministarstva domovinske sigurnosti William Bryan poručio je kako su američki znanstvenici utvrdili da virus najbolje preživljava u zatvorenim i suhim prostorima, te da gubi snagu kad dođe do rasta temperature i vlage, osobito ako je izložen sunčevom svjetlu.

Istraživanje je također pokazalo da bi izbjeljivač mogao ubiti virus u slini i respiratornoj tekućini u roku od pet minuta, a izopropilni alkohol čak i brže, prenosi Jutarnji list. Trump je preporučio da se ovo istraživanje mora uzeti s oprezom, a zatim sugerirao da se svi ovi navodi dodatno istraže.

“Što bi se dogodilo da, recimo, da izložimo tijelo ogromnoj količini svjetlosti, bez obzira je li riječ o ultraljubičastim zrakama ili snažnoj svjetlosti”, upitao se Trump okrenuvši se dr. Deborah Birx, koordinatorici kriznog stožera Bijele kuće za borbu protiv pandemije.



Međutim, ona nije stigla odgovoriti na pitanje, budući da je na njega odgovorio upravo on. “Ja mislim da si rekla da to još nije provjereno, ali da će se testirati.”

“I tada sam rekao, pretpostavljajući da ste tijelo izložili svjetlosti, što se može učiniti preko kože ili na neki drugi način. I mislim da ste rekli da ćete to testirati. Zvuči zanimljivo. I onda čujem da ga dezinfekcijsko sredstvo ubije virus u minuti. Jednoj minuti. Postoji li način da učinimo tako nešto, ubrizgavanjem ili recimo čišćenjem? Bilo bi zanimljivo da se to provjeri”, kazao je Trump.

Trump je zatim prstom pokazao na svoju glavu i rekao kako on ipak nije liječnik. Nakon toga okrenuo se ponovno dr. Birx i zapitao je li ikada čula da su se vrućina i svjetlost koristili u liječenju koronavirusa.

To ne može biti terapija. Temperatura kod pacijenta je dobra stvar, kada raste temperatura, organizam se brani od virusa. Ali nisam vidjela da se u liječenju koristi vrućina i svjetlost”, kazala je Birx.

“Pa mislim da bi se to trebalo razmotriti”, navodi Trump, prenosi Jutarnji list.

Liječnici su, naravno, odmah upozorili da bi Trumpove ideje mogle biti fatalne po život. “Ideja ubrizgavanja ili konzumacije bilo kojeg proizvoda za čišćenje u organizam je neodgovorna i opasna. To je uobičajena metoda koju ljudi koriste ako se žele ubiti”, izjavio je pulmolog dr. Vin Gupta.

John Balmes, specijalist za plućne bolesti pri općoj bolnici Zuckerberg San Francisco upozorio je da bi čak i udisanje izbjeljivača moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. “Ne uzimajte medicinske savjete od Trumpa. Kao liječnik, ne mogu preporučiti ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva u pluća ili korištenje ultraljubičastih zraka kao borbu protiv Covida-19”, rekao je liječnik iz Charlestona Kashif Mahmood.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI