(VIDEO) Habijan: U svakoj stranci ima osoba koje koriste stranku za osobni probitak. Za korupciju nemam tolerancije

Damir Habijan, šef varaždinskog HDZ-a i novopečeni saborski zastupnik, s našim novinarom Eduardom Petranovićem komentirao je protekle izbore za 10. saziv Sabora.

“Ostvarili smo odličan rezultat, i što se tiče HDZ-a i Varaždinske županije. Ovdje smo nakon mnogo godina pobijedili SDP, odnosno Restart koaliciju. U gradu Varaždinu gotovo 25 godina nismo imali rezultat preko 20 posto, a ovaj put je to bilo gotovo 24 posto. Doista odlični izborni rezultati. Na razini cijele treće izborne jedinice osvojili smo pet mandata što nije bilo desetljećima.”

Za što će se zalagati u Saboru?

Najavio je i što će biti u fokusu njegovog djelovanja u Hrvatskom saboru.

“S obzirom da sam odvjetnik i pravnik, u fokusu će mi biti i pravosuđe. U slobodno vrijeme sam dosta fokusiran i na sport, koji je do sad bio neka sporedna tema u Saboru, pa se nadam da ćemo organizirati sportsku zajednicu da se i sportski glas čuje u Saboru. Oni koji me znaju, znaju da sam se u Varaždinu dosta bavio problematikom osoba s invaliditetom. Bilo je i nekih inicijativa koje su izašle ispred HDZ-a u gradu Varaždinu, a i u Saboru ću nastojati da se i dalje zalažem za pitanje osoba s invaliditetom.”

Našeg Eduarda zanimalo je i možemo li Habijana očekivati u nekom ministarstvu ili saborskom odboru.



“Što se tiče ministarstva, to treba pitati mandatara, a što se tiče saborskih odbora to ćemo tek vidjeti. Za očekivati je da ću biti član nekog od odbora, ali to ćemo tek vidjeti.”

O novoj Vladi

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će razgovarati sa srodnim strankama, a izgledno je da će u većini biti i HNS, manjinci (SDSS i Radimir Čačić).

“Što se tiče politike i smjera novog mandatara Plenkovića, smatram da stranka ide u dobrom smjeru. U konačnici, mislim da i ovaj izborni rezultat gdje smo osvojili 66 mandata to pokazuje. U ovim trenucima je bitno da imamo kontinuitet, da imamo nastavak dobre politike prijašnje Vlade i očekujem još bolje rezultate, pogotovo što se tiče sjevera Hrvatske. Mislim da možemo učiniti mnogo toga za sjever, pogotovo za ovu treću izbornu jedinicu za koju imam osjećaj da je uvijek nekako prilično tiha i da se njezin glas u Saboru nije u dovoljnoj mjeri čuo.”

Habijan nije otkrio hoće li se kandidirati za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.

“Tek smo završili s parlamentarnim izborima, a za lokalne ćemo vidjeti. U konačnici, to trebaju odlučiti stranačka tijela, vidjet ćemo i što se biti s unutrstranačkim izborima, kada će biti s obzirom na ovu cijelu situaciju oko koronavirusa. Prema tome, još malo pričekajmo.”

O radu Stožera

Tijekom koronakrize građani su često bili zbunjeni odlukama Stožera, posebno jer se neka događanja zabranjuju, a druge aktivnost su dozvoljene pa se više puta raspravljalo o tome je li Stožer doista vjerodostojan, pogotovo sada kad je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio da bi se moglo zabraniti održavanje svadbi, a na izbornu noć u Stožeru HDZ-a je bila prava proslava gdje su svi bili u bliskom kontaktu.

“Pokušavam biti objektivan. Tijekom cijele ove situacije pokušavam se staviti u njegovu kožu i razmišljam što bih ja napravio na njegovom mjestu. Za sve nas je ovo neka nova situacija. Svi smo u rano proljeće bili šokirani slikama iz Italije i Španjolske i naravno da je zavladao određeni strah. Stožer je napravio odličan posao, što se može vidjeti i po brojkama. Činjenica je da se broj povećao s popuštanjem mjera. Smatram da je ovo jedna situacija u kojoj je vrlo teško zauzeti jasan stav. Imali smo situaciju gdje smo išli u pooštravanje mjera, broj zaraženih je drastično pao. Nakon toga naravno da su svi čekali da počnu raditi, otvaraju se granice i bilo je za očekivati da će broj porasti. Sad je pitanje kako to sve balansirati. Ja nisam epidemiolog pa se ne bih miješao u njihov rad, ali smatram da se neke drastične mjere koje smo imali se ne mogu vratiti. S jedne strane imate vjenčanje, a s druge sprovod. Hoćemo li onda i sprovode zabraniti? Nije samo vjenčanje problem. Gdje je balans, ne znam.”

O korupciji u politici

Pojam korupcije često se veže uz HDZ, a to smo opet imali prilike vidjeti pred izbore nakon afere ‘Vjetroelektrane’ u koju je uključena i Josipa Rimac. Habijan kaže da prema korupciji nema tolerancije.

“Ovisi od slučaja do slučaja. U više navrata sam rekao da u svakoj stranci ima osoba koje nažalost koriste stranku za osobni probitak i osobni interes, ali to su doista pojedinci i ljudi u puno manje opsegu. Nažalost, oni u konačnici naprave štetu ugledu stranke. Ali to nije samo u slučaju HDZ-a. Ako mogu povući paralelu na lokalnoj razini, ovdje u trećoj izbornoj jedinici imate dužnosnika koji nisu iz redova HDZ-a a koji su osuđeni za kaznena djela. Iz redova HDZ-a nema niti jednog dužnosnika. Svojim radom u Saboru pokušat ću pokazati da za korupciju nema tolerancije.”

Habijan se voli baviti sportom, ali u posljednje vrijeme korona mu je u tome stala na put.

“Malo nas je korona sputala, ali djelić vremena dnevno svatko može izdvojiti za sebe”, rekao je Damir Habijan za kraj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI