(VIDEO) Gay parada krenula iz Titove ulice! Građani mahali u znak podrške

Dnevni avaz/CROPIX

Preko tisuću ljudi okupilo se u Titovoj ulici ispred Vječne vatre u Sarajevu odakle je u 12 sati krenula prva bosanskohercegovačka parada ponosa, javlja Klix.ba.

Sudionici parade pod nazivom “Ima izać’!” nose transparente i zastave, a središnjim ulicama Sarajeva čuju se zvukovi zviždaljki i bubnjeva u znak podrške za veća prava LGBTIQ populacije. Na najvećem transparentu stoji natpis “Solidarnost”, a mogu se naći i natpisi poput “Otpor”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbejka, kraljica”, “Refugees welcome” i mnogi drugi.

Kolonu osigurava više od 1.100 policajaca uz potporu preko stotinu pripadnika zaštitarske agencije te za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima. Stanari okolnih zgrada pored kojih prolazi kolona mahali su paradi u znak podrške, no bilo je i onih koji su izražavali svoje nezadovoljstvo izvikivajući “Allahu akbar!”.

“Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisu sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki”, rekla je jedna od brojnih sudionica parade. Podršku koloni došle su izraziti i mnogobrojne osobe iz javnog života, kao i akademski radnici, političari i strani dužnosnici među kojima je bio i američki veleposlanik Eric Nelson koji je i sam deklarirani homoseksualac.

Parada je završila u 14 sati kod zgrade Parlamenta na Trgu BiH gdje su organizatori održali govor te se razišli.



U isto vrijeme organiziran je i kontra-prosvjed na kojem se okupilo više od sto sudionika koji su se zalagali za zabranu parade ponosa. “Ovo je samo početak. Treba organizirati proteste ispred Vlade koja je ovo dozvolila. Dokle god dozvoljavaju ovakve skupove, mi nećemo glasati za njih. Sram ih bilo. Sramota je što se u Sarajevu dozvoljava”, poručili su.

Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su, “Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu”, “LGBT = Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji”, “Levati, u svoja četiri zida”, “Ne budi Derpe, drži do sebe”, “Budi gej, ali ne nameći meni da je ok” i drugi. Ovaj skup je također protekao bez incidenata te su se prosvjednici ubrzo razišli.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI