(VIDEO) Donosimo dio premijerne epizode serije ‘Predsjednik’ o životu i djelu dr. Franje Tuđmana

Foto: HRT

Večeras u 20:05 na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije s emitiranjem počinje dokumentarno-igrana serija “Predsjednik”, prvo audiovizualno djelo koje u povodu 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana obrađuje život i djelo osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika.

“Predsjednik” ima deset epizoda u trajanju od 52 minute, a rađen je prema scenariju i režiji Gordana Malića i Miljenka Manjkasa, koji su tijekom Tuđmanova života bili na “suprotnim” stranama. Manjkas je tri godine bio Tuđmanov analitičar, a zatim urednik “Motrišta” te Informativno-dokumentarnog programa HRT-a, dok je Malić u tjedniku Globus bio jedan od istaknutijih opozicijskih novinara i često je kritički pisao o Tuđmanu.

U seriji, Tuđmana glumi Vinko Kraljević, Tita Boris Svrtan, a Krležu Nebojša Borojević. Sveukupno, ekipa koja je radila na snimanju serije broji više od 50 ljudi, među kojima su najvažniji redatelj filmskih ilustracija Ivan Mokrović, direktor fotografije Filip Starešinić, autor glazbe Alfi Kabiljo, šminke Marija Bingula te kostima Marija Šarić Ban i Emilija Šušković Jakopac, a jedna od ekskluziva iz serije razotkrivanje je pozadine i okolnosti Titove poznate izjave iz 1972., “Tuđmanu ne pakovati”.

U prvoj epizodi koja će biti prikazana večeras, obuhvaćeni su kraj i početak Tuđmanova političkog puta dokumentarno-igranog serijala “Predsjednik”. Kraj razdoblja kojeg mnogi nazivaju Tuđmanizam, obilježila je njegova teška bolest s kojom su eskalirali i pritisci iz inozemstva, kao i unutarnji sukobi u HDZ-u. Američki veleposlanik William Montgomery svjedoči kako je njegov mandat bio usmjeren i na rušenje predsjednika Tuđmana i HDZ-a, dok Zlatko Canjuga glavni tajnik stranke opisuje unutarstranačke ratove i HDZ-ovske kružoke u kojem se Tuđmana nazivalo bolesnim starcem koji stranku vodi u krivom smjeru. Epizoda prati i Tuđmanovo odrastanje u Velikom Trgovišću u sjeni politički angažiranog oca, inače jednog od vođa lokalnog HSS-a.

Naša redakcija ekskluzivno donosi teaser večerašnje epizode, a što će biti prikazano u prvoj seriji večeras, pogledajte u nastavku.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI