(VIDEO) DALMACIJA U VELIKOM PLAMENU! Kod Trogira situacija nešto lakša: Vatrogasce čeka duga noć, U POMOĆ IM STIGLA VOJSKA!

Kolaž: 7 Dnevno Foto: PIXSELL

Od županijskih vatrogasaca SDŽ saznaje se kako je situacija nešto bolja, ali požar ni dalje  nije lokaliziran, javlja Slobodna Dalmacija.

Na terenu je i dalje 170 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a.

„Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći kako je najgore iza nas“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica na svojim službenim stranicama.

20:00 Požar i dalje nije lo



 

RANIJE OBJAVLJENO

Diljem Dalmacije gori još niz požara, što većih, što manjih, a vjetar koji puše i mijenja smjerove dodatno otežava već ionako dramatičnu situaciju.

Osim velikog požara u Segetu Gornjem pored Trogira, koji se širi zbog jakog vjetra i gori već satima te još nije stavljen pod kontrolu, izbio je i požar i pored Šibenika, dva u Splitu te posljednji u Zadru među kućama.

Trogir

Požar koji bjesni trogirskim zaleđem vatrogasci još uvijek nisu stavili pod kontrolu, a zbog jakog vjetra se širi. Zapaljena je jedna kuća i dvije kamp kućice te gliser, a nastali su i problemi u splitskoj zračnoj luci.

Na terenu je preko 160 vatrogasaca, 50 vatrogasnih vozila te više kanadera, helikoptera i Air Tractora.

Situaciju na požarištu za Dalmacija Danas je komentirao Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

“Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar, tako plane i mi prebacujemo snage”, kazao je.

 

“Gori oko napuštenih kuća, ali nemam informaciju da gore same kuće. To su naša stara sela, a nemoguće je znati što se točno događa na tako velikom području”, rekao je.

Otkrio je i s kojim se dijelom požara vatrogasci najviše bore.

“Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan”, zaključio je.

Vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je za RTL Danas otkrio kakva je trenutna situacija na terenu.

“Situacija je povoljnija nego prije pola sata ili sat vremena. Još je aktivan sjeverno-istočni dio. Došlo nam je u pomoć 25 vojnika, namjenski organizirane snage za gašenje požar. Sada je teren nepristupačan i ne možemo nego s naprtnjačama to rješavati. Nastojim do noći privesti situaciju da koliko-toliko bude povoljna, da izdržimo do jutra pa sutra nastavak”, kazao je Kovačević.

Župan Blaženko Boban rekao je za N1 da je požarom obuhvaćena vrlo velika površina.

“Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslinika, nema druge štete u poljoprivredi. Ima jedna napuštena kamp-kućica koja je izgorjela. Na terenu je 170 vatrogasaca, 50 vozila, 3 kanadera, 2 Air Tractora i 1 helikopter.

Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor, dokad mogu zračne snage pomoći gasiti požar, jer je veliki dio nepristupačnog područja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan.

Do 16-17 sati je bila tramontana, sada je okrenulo na maestral. To stvara problem zračnim snagama”, rekao je splitsko-dalmatinski župan.

Šibenik

Nešto prije 17 sati izbio je veliki požar kod Miljevaca na području Šibensko-kninske županije.

Kako javlja Dalmacija Danas, gori u selu Drinovci. Čitatelji javljaju da je vatra zahvatila borovu šumu, a na intervenciju su izašli JVP Drniš, DVD Drniš, DVD Ružić i DVD Promina sa 23 vatrogasca i 8 vozila. Dva kanadera s područja Segeta premještana su nad Miljevce.

Prema posljednjim informacijama, oko 17.40 kanaderi su napustili požarište u Miljevcima, očito je situacija brzo stavljena pod kontrolu.

Zadar

Danas nešto iza 17 sati u Hvarskoj ulici na Bilom Brigu buknuo je požar koji je u jednom trenutku ugrozio obližnje kuće, javlja Antena Zadar.

“Dobili smo dojavu u 16:57, a lokaliziran je u 17:25. Još uvijek se jedna ekipa nalazi na terenu kako se vatra ne bi opet rasplamsala. Sudjelovalo je 12 ljudi, pet vozila i jedan kanader. Postojala je opasnost da vatra zahvati parkirana vozila i kuće, ali uspjeli smo lokalizirati požar. Izgorjelo je visoko raslinje na površini 80×90 metara, druge štete nije bilo”, kazali su iz JVP-a Zadar.

Split
U ponedjeljak popodne oko 16 sati na području Firula došlo je do požara vozila.

Na terenu je osam vatrogasaca s tri vozila, a intervencija je još uvijek u tijeku, doznaje se od vatrogasaca.

Samo nekoliko minuta kasnije planulo je u naselju Baterije gdje je došlo do zapaljenja trave i raslinja.

Požar gase snage JVP Split.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI