VETERINAR O NAJEZDI DIVLJIH SVINJA U GRADU: ‘One rade što su prisiljene, vjerojatno smo gradeći kuće, ušli u njihova staništa’

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Sve češće snimke divljih svinja na rubnim dijelovima grada kao i napad u utorak na psa na području Mikulića i Bijenika za N1 je komentirao veterinar dr. Žarko Ćirić. Rekao je da “divlje svinje rade što su prisiljene”.

“Vjerojatno smo ušli u njihova staništa gradeći kuće, vozimo motore krozu šumu, smanjili smo im izvor hrane. Nisu možda došle kod nas, nego smo mi došli mi k njima i naš suživot i naši putovi se križaju i jednostavno smo fizička dva dijela pa u isto vrijeme na istom mjestu radimo probleme jedni drugima”, istaknuo je Ćirić.

Odagnao je sumnju da se može dogoditi da dođu do samog centra grada.

“Ono po što su došle, prije će naći na periferiji. Došle su po hranu, naći će kontejnere i vrtove koji nisu ograđeni”, naglasio je.

Govoreći o mogućem rješenju rekao je da stručnjaci moraju prebrojati koliko imaju kvadrata staništa te smanjiti njihovu populaciju.“Sad biramo – mi ili svinje. Ne moramo ubijanjem smanjiti broj, ali ne smijemo ni biti dvolični – želimo li ljude u podsljemenskoj zoni ili želimo svinje? Ili je moguć suživot”, upitao se Ćirić.

Uputio je poruku i građanima te rekao kako ne trebaju paničariti susretnu li se s divljom svinjom.

“Bitno je shvatiti ima li svinja mladunčad. Ako ima, ukipite se, ne bježite jer ako pobjegnemo, onda smo prijetnja. Praviti se da nas ne zanima, koračić – dva za odmak. Bez bježanja i mahanja. Obostran je strah, a ako osjete da se bojimo, onda će se odvažiti da nam nešto naprave”, naglasio je veterinar.

Na upit zašto napadaju pse, objasnio je da divlje svinje “vide komad mesa”.

“Tko ih lovi po šumi osim lovaca? Pa psi. One su to vjerojatno naučile da su im neprijatelji”, zaključio je Ćirić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI