VELIKI SKANDAL U CRKVI! Poznatom svećeniku ograničena služba jer je zlostavljao časne sestre: ‘Bio je nasilan i uvjeren u svoju nedodirljivost, iskoristio je moje povjerenje, bila sam potlačena’

Foto: Pixabay

Nakon izvješća o istrazi koja se provodi o optužbama za psihičko i fizičko zlostavljanje časnih sestara u Sloveniji poznati slovenski isusovački svećenik našao se u centru skandala te mu je ograničena svećenička služba.

Isusovci su u priopćenju od 2. prosinca poručili da su zabranili 68-godišnjem Slovencu da obavlja ispovijedi ili vodi duhovne vježbe otkako je Vatikan 2021. zaprimio prijavu protiv njega, javlja Catholic News Agency (CNA).

Vođena pravnim i vjerskim znanstvenicima, talijanska web stranica “Silere non possum”, što prevedenog s latinskog znači “Ne mogu šutjeti”, objavila je priču s izvješćima da je svećenik zlostavljao časne sestre u zajednici Loyola.

Vatikan je u listopadu odbio provesti kanonski proces zbog zastare, priopćio je taj vjerski red. Isusovački red priopćio je kako su ograničenja njegove svećeničke službe još uvijek na snazi i uključuju zabranu vođenja duhovnih vježbi. Svećeniku je također zabranjeno sudjelovati u javnim aktivnostima bez dopuštenja nadređenog.

Prema priopćenju isusovaca, Vatikanska kongregacija za nauk vjere (DDF) zatražila je nalog za provođenje preliminarne istrage protiv slovenskog svećenika, koji djeluje u Rimskoj biskupiji od početka 1990-ih. DDF-u je dostavljeno završno izvješće, a početkom listopada 2022. slučaj je ušao u zastaru, priopćili su isusovci.



Rimska biskupija nije provela vlastitu istragu, budući da su se optužbe odnosile na navodno zlostavljanje u Sloveniji, a ne u Rimu. Izvor je također potvrdio da je pomoćni rimski biskup Daniele Libanori proveo zasebnu istragu, nevezanu za tog svećenika, u vjerskoj zajednici Loyola koja je zasnovana u Sloveniji.

Tijekom kanonske posjete, koja je još uvijek u tijeku, pomoćni rimski biskup je zaprimio optužbe najmanje devet žena, kazao je izvor. Taj je svećenik, kako se izvješćuje, niz godina bio ispovjednik i duhovni ravnatelj te zajednice.

“Saslušane žrtve su zvučale uvjerljivo i mislim da možemo vjerovati onome što govore”, zaključio je Libanori, kako piše u dokumentu predanom DDF-u, objavljeno je na stranici “Silere non possum”.

Jedna od zlostavljanih slovenskih časnih sestara je ispričala kako “nas je prisiljavao da činimo stvari koje nismo htjele raditi”.

“Bio je nasilan, udario me. Pogledom i glasom pokazivao je da je uvjeren u svoju nedodirljivost. Zlostavljao me, iskorištavao moje povjerenje. Bila sam potlačena. Njegova moć, ugled koji uživa čini ga uvjerenim da nitko ne može dovesti u pitanje njegovu dobronamjernost”, svjedočila je časna sestra, kako javlja “Silere non possum“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI