VELIKI PLANOVI ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA: ‘Organizirat će se proslava Praznika rada, proširiti pješačke staze, urediti regatna staza na Jarunu…’

Screenshot/N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima u utorak je održao redovnu konferenciju za medije.

Rekao je kako je Grad Zagreb na natječaju usvojio 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Norveškog fonda za program sunčanih krovova u Gradu Zagrebu.

“To bi trebalo biti uskoro”, rekao je Tomašević. Najavio je širenje projekta i na druge ustanove na oko 500 objekata u vlasništvu Grada i oko 300 u vlasništvu Holdinga.

Govorio je i o ovogodišnjem Adventu u Zagrebu.

“Od početka godine su krenule pripreme, promijenjen je model za dodjeljivanje kućica i uveo se model javnih dražbi. Za određene lokacije provest će se javni natječaj za organizatore programa s kulturnim programom i ugostiteljskim programom, a povjerenstvo će im na temelju tog programa dati dozvolu za rad. Imat će i obvezu odraditi taj program do kraja”, istaknuo je gradonačelnik.Dodao je kako će se raditi na koliziji između adventskog razdoblja i svjetskog prvenstva u nogometu te se očekuje veći broj građana, a povećat će se i broj kućica. Advent će se decentralizirati i Advent se širi na kvartove te više neće biti samo u središtu grada.

“Odluka je puštena u javno savjetovanje prije nekoliko dana, trajat će 30 dana pa nakon toga ide na Skupštinu”, naglasio je Tomašević.

Njegova zamjenica Danijela Dolenec najavila je da će građani moći utjecati na ono što će se stavljati na Dnevni red Skupštine, za što je potrebno 10 posto birača te će putem peticija i prijedloga moći sudjelovati u odlukama.

Osvrnula se i na skorašnju proslavu Praznika rada.

“Oduvijek se održavala u Maksimiru, tako će biti i ove godine nakon što je dvije godine nije bilo”, rekla je.

Dodala je da će nastupiti Novi Fosili uz brojne druge izvođače. Organizirat će se tradicionalni grah, a na meniju će biti i štrukle.

Zamjenik Luka Korlaet najavio je otvorenje spomenika holokaustu koje će biti u srijedu 27. travnja u 18 sati jer se taj datum slavi Dan sjećanja na holokaust.

Govorilo se i o proširenju pješačkih staza.

“Zatvorit će se dio stare Vlaške, kod spoemnika Šenoi, projekt je odobren i provodit će se u nekoliko etapa i ambicija je da koncem svibnja, početkom lipnja zaživi”, rekao je Korlaet.

Gradonačelnik je naglasio da se radi na tome da se sanira regatna staza na Jarunu koja je obrasla lopočima, napomenuo je da je staza bitna za veslače i da će Grad to sanirati i da se nađe sustavno rješenje kako se isti problem ne bi ponavljao iz godine u godinu.

Zamjenica Dolenec govorila je o problemu vrtića.

“Izdvojili smo 25 milijuna kuna iz proračuna koja će biti za prenamijenu ili najam prostora za vrtiće. Organizirali smo kordinaciju koja se time bavi, ja njome predsjedam. Nisu prostori mjesne samouprave bili prvi, gledali smo i poslovne prostore, ali pedagoški standardi imaju svoje propise i jasno je zašto smo išli na mjesne prostore. Fokus je na onim četvrtima gdje očekujemo povećani interes Sesvete, Dubrava, Peščenica -Žitnjak. Tražili smo predsjednike MO koji su se usuglasili, imamo još za ishoditi neke dozvole, cijeli niz postupaka, nismo još sto posto definirali, ali značajan broj jesmo, ako izdvojimo sedam-osam lokacija za vrtiće, mogli bismo dobiti 500-tinjak mjesta ove godine”, rekla je Dolenec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI