VELIKI KORAK U LIJEČENJU SRČANIH BOLESTI: Planira se prva ugradnja umjetnog srca

Pixabay

Da nije sve vezano uz Covid-19 te da postoje i mnoge druge bolesti koje treba liječiti dokazuje KBC Split gdje se uskoro planira prva ugradnja umjetnog srca. Operacija ugradnje dugotrajne mehaničke cirkulacijske potpore, tj. umjetnog srca, traje otprilike osam sati, a prvi operacijski zahvat u Splitu obavit će se na Zavodu za Kardiokirurgiju KBC-a Split.

Ta vrsta operacijskog zahvata u Hrvatskoj se izvodi još u KBC-u Zagreb, gdje je formiran tim za mehaničku cirkulacijsku potporu čiji je član donedavno bio Mate Petričević, pročelnik Klinike za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Riječ je o kompleksnoj proceduri koja uključuje visokospecijalizirani tim koji sačinjavaju kirurg, anesteziolog, kardiolog i medicinske sestre u Jedinici intenzivnog liječenja i na odjelu, te fizioterapeuti i psiholozi.

“Bolnice u kojima se provodi ugradnja umjetnog srca u statusu su centara izvrsnosti na području kardijalne medicine. Donedavno su te vrste operacija bile rezervirane za svega nekoliko centara u SAD-u i u Europi, a uskoro bi se i KBC Split trebao naći na svjetskoj karti ekspertnih centara za ugradnju umjetnog srca”, rekao je Petričević.

Kandidati za ugradnju umjetnog srca mahom su bolesnici kod kojih je srce u fazi terminalnog zatajenja, odnosno funkcija srca im je dramatično niska, a konzervativne metode liječenja su iscrpljene.



Nakon operacije pacijenti u bolnici ostaju tri tjedna jer je edukacija bolesnika posebno važan aspekt liječenja. Pacijent u bolnici uči živjeti s uređajem kako bi nakon izlaska bio samostalan.

Komplikacije najčešće nastaju kada se uzima previše lijekova za razrjeđenje krvi pa dolazi do krvarenja ili se uzme premala doza pa ugrušak uđe u sistem crpke. U tom slučaju ugrušak se treba otopiti ili, u najgorem slučaju, zamijeniti uređaj novim.

U tijelu pumpe je propeler koji levitira u magnetskom polju i vrti se do deset tisuća okretaja u minuti. Vrteći se stvara protok krvi po principu Arhimedovog vijka, a taj protok je konstantan, zbog čega bolesnici nakon ugradnje umjetnog srca nemaju više mjerljiv puls.

Kako je rekao Petričević, ako operacija prođe u redu, a terapija se provodi bez ikakvih komplikacija, ugrađeni uređaj može trajati i više od 20 godina.

Trenutno se provode istraživanja i sve se precizno dokumentira. Rezultati su ohrabrujući, a Petričević vjeruje da će s vremenom biti sve bolji.

“Kada uzmete u obzir 10 ili 20 godina života s umjetnim srcem i to usporedite sa stanjem terminalnog srčanog bolesnika kod kojega je iscrpljena mogućnost liječenja, jasno je da se radi o velikom koraku u liječenju srčanih bolesti”, zaključio je Petričević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI